Hem

Shitakesvamp Svamp

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 137416, v3 - Status: normal.
Försteredaktör: lucipher
är en sorts Svamp

Hälsosam svamp till matlagning med mycket mineraler & protein. Perfekt för vegetarianer.

Alias: lentinula edodes och shitakesvamp

normal

Shitake har erkännande i Japan och Kina som föda och tillskott sedan tusentals år. Den är högt prisad för sin goda smak och hälsosamma egenskaper. Shitake är enligt den kinesiska traditionen klassad som mat som aktiverar och har använts som livsmedel och inom folktradition för att öka kroppens vitalitet sedan nästan 2000 år. För länge sedan ansåg den japanska överklassen att Shitakesvamp stoppade upp åldrandeprocessen.

Shitake innehåller ungefär dubbelt så mycket protein som de flesta grönsaker och är en bra källa för fiber. Den är också en bra källa för de komplexa kolhydrater som kallas polysackarider, vilka tros ha positiva och stärkande egenskaper. Detta tillsammans med ett mycket lågt kalorivärde gör att den utgör en viktig källa för protein och mineraler i alla vegetariska dieter. Shitake innehåller många ämnen som är värdefulla för kroppen.

Näringsinnehåll

Shitakesvamp har ett utmärkt näringsinnehåll. I torkad form innehåller den (ungefärligt värde);
-25,9% protein.
-Fetter (primärt linolensyra).
-Vattenlösliga kolhydrater.
-67% total mängd kolhydrater.
-45% lösliga och olösliga fiber.

Vitaminer, främst C, D, B2 och B3, och ergosterol, ett provitamin som kroppen omvandlar till D-vitamin med hjälp av solljus.

Mineraler & spårämnen, främst kalcium, koppar, järn, mangan, magnesium, kalium, zink, fosfor, strontium, rubidium, germanium m.fl.

30 enzymer och 10 aminosyror; alla essentiella aminosyror, med lysin, arginin, metionin, glutamin och fenylalanin som de främsta. T.ex. glutamin som människokroppen använder mycket av och bl.a. fungerar som kroppens och hjärnans viktigaste reservbränsle.

100 gram torkad svamp motsvarar ca 1 kilo färsk svamp.

Odling

Shitake odlas främst genom två metoder; Odling på trästam. Först fäller man träden och gör i ordning timmerstockar. Sedan ympas Shitakesporer in i stammen. Odling på sågspån. Sågspånet steriliseras med ånga. Sedan ympas Shitakesporer på sågspånet. Inga kemiska bekämpningsmedel eller gödningsmedel används. Endast bagass, riskli och vetekli används som gödning.

Shitake är den näst mest odlade svampen i världen.

Användning

Dekokt: Lägg några svampar i kokande vatten. Låt sjuda i 2-5 minuter.

Infusion/Digestion: Koka upp vatten. Lägg i några svampar och låt dra i 30 minuter.

Matlagning. Tvätta och blötlägg svampen under 45 minuter. Använd så mycket du behöver i matlagningen.