Hem

Borgvattnets prästgård Spökhus

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 33381, v6 - Status: normal.
Försteredaktör: s_santiago
är Upplevbart och Spökhus
Representerar webbsidan http://hem.passagen.se/tintin2/borgvatt.htm plats Jämtland

Borgvattnets prästgård är en gammal prästgård där det spökar. Det är dessutom tillåtet att övernatta där.

Alias: borgvattnets spökprästgård

normal
Fotografi av Borgvattnets prästgård
Borgvattnets prästgård.

10 mil nordost om Östersund ligger Borgvattnets prästgård. Denna gård är säkerligen ett av de mest beryktade spökhusen i Sverige. Många oförklarliga saker har inträffat under åren och det finns många teorier hurvida detta stämmer eller inte. Sedan 1972 har gården varit öppen för nyfikna övernattare.

Ingen vet riktigt varför onaturliga saker händer och har hänt. Teorier finns om att en piga på gården blev med barn och i panik begravde barnet vid husknuten efter födseln. Prästgårdsspöket skulle enligt denna teori vara antingen pigan, som är olycklig för sin handling, eller barnet som inte kommit i vigd jord.

En annan teori är att prästen Per Hedlund tog hem sin fru fru från bårhuset efter hennes död och att hon nu vandrar i huset.

Vissa hävdar också att allt är en bluff, det är upp till var och en att tro eller inte tro på.

normal
Fotografi av tavla
Denna tavla - som hänger i ett av rummen i prästgården - ska enligt somliga röra på sig ibland.

Detta är några av sakerna som har hänt:

En flicka skulle sova över i spökhuset en natt. Det fanns lite möbler i rummet och det var mycket kallt, men hon somnade i alla fall och sov tungt. Senare på natten vaknade hon av att hon kände sig iaktagen från andra sidan rummet. Hon tittade dit och såg tre gamla damer sitta i en soffa och gråta. Varken soffan eller dom gråtande damerna hade varit där förut.

En annan känd sak som hände var när en präst som bodde där blev kastad ur en gungstol. Det finns många teorier om vad som orsakade det som hände, men alla är i alla fall överens om att det hände.

En annan sak som jag personligen tycker ni ska göra om ni åker dit är att försöka ta ett kort på pojken i det blå rummet. Anledningen till det är att dom flesta som tar kort där vanligtvis får deras bilder ofokuserade eller att det helt enkelt inte går att få fram ett foto. Testa också att dra till överkasten fint på sängarna och se vad som händer. Kan nästan lova att det är nån som har suttit/legat i sängen och lämmnat ett avtryck (du får så klart se till så att ingen går in).

normal

Sveriges mest omskrivna spökhus sedan 1947

Det finns mera konstigheter vid Storsjön än dess berömda sjöodjur. Här finns Sveriges mest omskrivna spökhus sedan 1947. Det började med att komminister Erik Lindgren flyttade dit det året. Han hörde klampande steg i farstun, gnissel i dörrar, ljud som när någon tar av sig rocken, konstiga knackningar. Det var som en massa osynliga besökare rände där oupphörligt. Hans gungstol började av sig själv gunga så häftigt att prästen kastades i golvet. Från ett av rummen hördes våldsam gråt och tre grå damer uppenbarade sig plötsligt i en soffa. Ibland var det en osynlig kraft som lyfte Lindgren ur skrivbordsstolen. Horder av journalister och busslaster med nyfikna besökare har gjort prästgården till en verklig turistattraktion, med försäljning av spöksouvenirer och möjligheter att prova den berömda gungstolen. En senare präst, Thore Forslund, försökte i början av 80-talet driva ut andarna med oljesmörning och tungomålstalande. Men kyrkorådet fick nog av ”spökprästen” som själv blev utdriven och förlorade sitt vikariat.