Hem

Erich von Däniken Författare

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 1352, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: esrange
Denna text är importerad från /old/person/daeniken_e.html
är Författare

En mycket omdiskuterad författare som kopplar bl.a. pyramiderna till utomjordingar.

Alias: däniken, erich von, erich däniken och erich von däniken

normal

En bedragare är, enligt Randi, den schweiziske författaren Erich von Däniken. Dennes böcker har sålts i tillsammans ungefär 36 miljoner exemplar. Han är således en av alla tiders mest lästa författare.

Erich von Däniken påstår att jorden i förfluten tid haft besök av intelligenser från rymden, att rymdvarelserna parade sig med de primitiva jordmänniskorna, att deras besök finns nedtecknade i mytologi och historia och att rymdvarelserna har efterlämnat föremål som bevisar att de varit här.

Ett av Dänikens bevis, skriver Randi, är ett kistlock från en mayastad i Mexiko. Det grävdes fram för omkring sjuttio år sedan och var ett betydelsefullt arkeologiskt fynd. På kistlocket har huggits in bilden av en man i fosterliknande ställning. Däniken hävdar att detta är en bild av en rymdfarare, som sitter i en raket, där han är omgiven av luftrör och andra hjälpmedel. Från ett rör längst bak slår flammor ut.

Randi meddelar att vi faktiskt vet vem den döde i kistan var och när han dog. Det rör sig om mayahärskaren Pacal. Han bär kläder som är typiska för Mayas överklass. De detaljer som Däniken fäst sig vid, är stiliserade ormhuvuden och fåglar, inte tekniska underverk. Detta vet man.

Naszca-linjerna i Peru är märkliga figurer i sanden, en del av dem flera hundra meter långa. Några figurer föreställer spindlar, ödlor och fåglar. Enligt Däniken rör det sig om landningsbanor för rymdfarkoster. Randi menar att figurerna är of örklarade, men inte är det några landningsbanor för rymdskepp.

Däniken tror att de gamla egyptierna inte hade kunskap nog för att bygga Keopspyramiden. Det är i stället varelser från världsrymden som byggt den. Randi upplyser att det är två och en halv miljon stenar i den stora pyramiden. Det har beräknats att det tagit 40.000 man trettio år att bygga pyramiden. Ett styvt jobb, men inte omöjligt. Erfarenhet, precision, skicklighet och hårt arbete gjorde det möjligt att bygga pyramiderna, inte övermänniskor från stjärnorna, menar Randi.

I Ecuador besökte Däniken grottor med stora guldskatter. Det berättar han i en av sina böcker. Hans guide var en viss Juan Moricz. Han tilläts inte fotograf`era guldskatterna. Den tyska tidningen Der Spiegel hittade Moricz, som omtalade att han erinrade sig Dänikens besök, men Däniken hade aldrig besökt grottorna. Frågan om Moricz själv sett skatterna blev obesvarad. Randi menar att det nog inte existerar några grottor med guldskatter.