Hem

Stenålderskost Kost

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 389851, v4 - Status: normal.
är en sorts Kost

Det man åt på stenåldern. Enligt läran har vår kost förändrats men inte våra gener.

Alias: paleolitisk kost

normal

Stenålderskost - lösningen på Syndrom X

It requires a very unusual mind to undertake the analysis of the obvious - Alfred North Whitehead

Det finns nog många läsare som aldrig har hört civilisationens välfärdssjukdomar sammanfattade under en diagnos - Syndrom X. Syndrom X orsakas av insulinresistens och tillståndet påverkar både vuxna och barn.

Man räknar med 4 huvudsakliga Syndrom X -sjukdomar:

Typ 2 -diabetes
Högt blodtryck
Hjärtsjukdomar
Dyslipidemi (HDL-kolesterol, högt triglycerid och LDL-kolesterol)

Men även sjukdomar som gikt och fetma kopplas ofta ihop med Syndrom X -sjukdomar. Men enligt senare omfattande forskningresultat tror man sig ha hittat en lösning. Vi kan alltså slippa Syndrom X.
Lösningen kallas stenålderskost eller Forntida kost.

Så vad innebär då en sådan diet? Behöver vi avstå något? Och kommer vi att sakna det? Dieten innebär att man utesluter alla spannmålsprodukter, alla mejeriprodukter samt alla typer av sädesslag. Ris, socker och majs är också bannlyst. För övrigt är det ganska enkelt. Kolhydraterna kommer att tas in i obegränsade mängder av frukt, grönsaker och rotfrukter (potatis är dock ej tillåtet). Det handlar ju om att få balans i kroppen. Vi bör äta mer protein i form av magert kött, fisk och skaldjur.

En viktig sak är att utesluta salt och all saltad mat. Inkluderar färdiglagat och många konserver. Pizza är rena transfettkatastrofen, enligt stenåldersdieten.

Informationen hämtas utifrån 4 olika forskningskällor:

Dokumentation av fossil
Kost hos samtida jägar- och samlarfolk
Schimpansers kost
Näringsämnen i vilda djur och växter

Man har kommit fram till att våra gener är uppbyggda av stenålderskosten och att vi har förändrats mycket lite sen den tiden. En föreställning om att människor var ämnade att bli vegetarianer går på tvärs med varje uns av utvecklingsforskningens belägg från fossil och antropologiska iakttagelser. Utan den näringsintensiva animaliska födan skulle vi inte ha haft en chans att utveckla de stora hjärnor som gör oss till människor. Kött och animalisk föda skapade bokstavligen vår genuppsättning. Om människor hade varit beroende av att hitta växtföda i det kalla Europa skulle de snabbt ha svultit ihjäl.

Att övergå till stenålderskost innebär att man skyddar sig från Syndrom X, samt mängder med andra sjukdomar. Dieten skyddar mot cancer, tarmsjukdomar och har visat sig ha effekt mot kroniskt trötthetssyndrom.

Efter en tid med ovanstående diet utlovas hälsa och mental skärpa. Slut är det med eftermiddagsluren och huvudvärken.
Fettvalkarna försvinner allteftersom månaderna med dieten fortlöper.
Ur världen är alla sömnproblem och man lär vakna pigg som en lärka på morgonen. Så varför inte bara prova en liten tid? Man kan befinna sig på tre olika nivåer - vilket alltså betyder att vissa mål är öppna. Och jag tänker inte fortleva resten av mitt liv utan nån enda mer Kebabpizza. Däremot kan jag säga - jag är mätt och inte sugen på något utöver den rekommenderade dieten i skrivande stund.
Även om jag kanske imorgon äter en pizza ihop med min familj.