Hem

Myten om The Book of Thoth Myt, Berättelse

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 577644, v2 - Status: normal.
är Myt och Berättelse
Behandlar The Book of Thoth

En berättelse om The Book of Thoth och de personer som kommit över och läst i den.

Alias: myten om the book of thoth

normal

Thoth uppfann hieroglyferna, det urgamla Egyptens bildskrift. Han var jordens härskare, han var den som hade all kunskap. Han kunde se all kunskap dold bland stjärnorna och gudarna där.

Ibisen som pryder hans huvud är en egyptisk visdomssymbol. Det är en fågel med lång näbb och långa ben som liknar en stork. Den har en lång näbb som liknar en penna.

I The Book of Thoth finns två avancerade besvärjelser. Den som läser den första besvärjelsen högt kommer att kunna förstå alla varelserjorden, de vilda djuren, fiskarna i havet, alla fåglar i himlen. Den som läser den andra besvärjelsen kommer att kunna återuppväcka de döda.

Prins Setna var son till Ramses den store, Farao av Egypten. Han var en duktig magiker och hade läst och lärt från urgamla skrifter. Han kände via skrifterna till att The Book of Thoth var gömd i en kunglig gravkammare i De Dödas Stad (City of The Dead). Tillsammans med sin bror Anhurerau bröt han sig in i Nefrekeptahs grav. När de hittat graven fick de se mumien av Nefrekeptah samt Ka av hans hustru och unga son.

Hustruns Ka talade till dem och varnade dem för att ta The Book of Thoth. Hon berättade att Nefrekeptah hade stulit boken från Thoth och att han hade läst besvärjelserna. Men Thoth var riktigt arg för detta och hade dränkt både henne och sonen i Nilen. Därefter hade Nefrekeptha tagit sitt liv.

Men Setna brydde sig inte om hennes varning, istället närmade han sig boken. Mumien Nefrekeptah satte sig då upp och sa: Spela damspel med mig fyra gånger. Vinner du kan du ta boken.

Setna var rädd men gick med på förslaget. Han förlorade i den första omgången och började sjunka ner i marken till fotknölarna. Därefter förlorade han den andra omgången och sjönk ner i marken till midjan. Medan han förlorade för tredje gången ropade han åt sin bror: Spring och hämta den magiska amuletten. Det är endast den som kan rädda mig nu. Och så sjönk han ner i marken ända tills bara huvudet syntes.

Hans bror sprang ut ur gravkammaren och hem till sin far, Ramses den store, för att hämta amuletten.

Setna spelade det fjärde spelet så långsamt som möjligt och försökte desperat att inte förlora. Men mumien av Nefrekeptah var alltför bra på damspel. Och just som Setna var på väg att förlora den sista spelomgången kom hans bror tillbaka med amuletten. Han placerade den raskt på Setnas huvud. Därmed bröts trolldomen och Setna tog The Book of Thoth och rusade, tillsammans med sin bror, ut ur gravkammaren.

Medan Setna försökte läsa boken såg han en vacker kvinna passera. Han blev passionerat förälskad i henne och försökte övertala henne att gifta sig med honom. Hon befallde då att han först måste kasta ut sin hustru och att döda sina nuvarande barn. Besatt av passion till denna kvinna gick han med på förslaget.

Han lejde sin tjänare att döda barnen och att kasta ut hustrun på gatan. Så snart detta var gjort föll kvinnan i armarna på Setna. Men inom några sekunder började hon förvandlas till en död kropp i Setnas armar. Och med ens så var hon försvunnen.

Nu insåg Setna plötsligt att allting varit bara en dröm. Han förstod att han blivit straffad för att han hade stulit The Book of Thoth. Och nästa gång kanske det inte skulle vara bara en dröm.

Så han beslutade sig för att återlämna boken. Han lämnade den i Nefrekeptahs gravkammare och förseglade därefter graven. Graven försvann sedan i öknens sandstormar och var inte längre möjlig att hitta.

Och sedan dess har ingen någonsin sett till The Book of Thoth.