Hem

Psykoneuroimmunologi

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 472986, v2 - Status: befäst.

Ett snabbt växande forskningsområde som blottlägger sambandet mellan psykologisk funktion, hjärna och immunförsvar.

Alias: pni och psykoneuroimmunologi

befäst

Termen PNI, psykoneuroimmunologi myntades första gången 1981 av forskaren Robert Ader, en experimentell psykolog. Året därefter kom den chockerande upptäckten att immunsystemets celler utsöndrar neuropeptider, framför allt endorfiner. Enligt den klassiska synen utsöndras ju dessa enbart av hjärnans celler. Upptäckten kommenterades av redaktionen för den ansedda vetenskapliga tidsskriften Nature med en varning till forskarna att akta sig för de radikala psykoimmunologerna som skulle komma att använda denna upptäckt för att föreslå att kropp och själ kommunicerar med varandra.

Så lät det för knappt tjugo år sedan. Det nya tvärvetenskapliga forskningsområdet PNI är läran om hur känslor och tankar påverkar kroppen och hälsan - i båda riktningarna. Forskare har identifierat runt 100 verksamma ämnen som skickar informtaion fram och tillbaka mellan dess olika system. Cellerna i alla tre systemen (nerv-, hormon- och immunsystemet) kan producera samma typer av informationssubstanser, vilket skapar ett psykosomatiskt nätverk.

Immunsystemet och det neuroendokrina systemet kan alltså kommunicera med varandra eftersom receptorer och hormoner är gemensamma i de båda systemen. Frågan är om man egentligen kan tala om skilda system, eftersom de är så välintegrerade med varandra. Nu finns det alltså data som visar att vissa känlsotillstånd och personlighetsdrag förknippas med immunsystemets funktion. Man kan ex mäta hur stress påverkar olika typer av celler. När man är stressad fungerar inte kommunikationen mellan nerv-, hormon- och immunsystemet och hela systemet kommer ur balans. Vilket skapar en bio-obalans i hela kroppen.