Hem

Tibetansk meditation Meditation

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 879, v1 - Status: normal.
Försteredaktör: esrange
Denna text är importerad från /old/psi/tibet/meditation.html
är en sorts Meditation

Alias: tibetansk meditation

normal

I Tibet har munkarna mediterat i tusentals år. De anser att deras sätt att meditera är det enda rätta. Den innehåller nämligen så många bra delar från både buddhistisk och hinduisk meditation.

Tror du att man bara sitter på en kudde, med benen i kors och blir fetare och fetare när man mediterar? FEL! En viktig del av den tibetanska meditationen sker gående. De vårdar både kropp och själ, så att säga. De troende i Dalai Lamas forna hemvist Lhasa brukar t.ex. gå tre varv runt en kulle (med ett Dalai Lamas palats på toppen) varje morgon samtidigt som de mumlar ett mantra (kan vara OM AH RA PA TSA NA DI).

Målet med meditation är att du ska kunna leva hela ditt liv i en ständig meditation, arbetet utförs effektivare och allt känns bättre.

Här följer en liten meditationsgudie:

1. Sitt i lotusställning och stöd dina knutna händer mot knäna. Gör olika rörelser med magen, nästan som i en magdans. Försök att hålla resten av kroppen rak och stel. Upprepa tre gånger och avsluta med ett hopp (gäller även de följande övningarna). (Sittande hopp: Ta ett ordentligt tag om låren med dina små handsingar, spänn kroppen och skjut ifrån med de korslagda benen.) Denna övning är bra för mellangärdet.
2. För att slippa spänningar i huvudet och halsen, sitt kvar i samma ställning och rulla huvudet åt alla håll och kanter.
3. Ha dina händer öppna och handflatorna mot knäna medan du vrider överkroppen från höger till vänster och från vänster till höger. Med denna enkla övning slipper du sjukdomar i överkroppen och alla spänningar släpper. Glöm inte att sitta rak och att bara överkroppen (alltså inte underkroppen) ska röra sig.
4. Nu blir det lite svårare, sträck ut höger arm med öppen hand, handflatan nedåt och fingrarna tryckta mot varandra. För sedan vänsterhanden nedåt i en snabb, svepande rörelse över den högra armen från axeln till fingerspetsarna, fortsätter under den högra handen och längs armens undersida tills vänsterhanden kör in i höger armhåla med en hörbar smäll. Gör övningen tre gånger, växla mellan höger och vänster arm. Sedan sätter du båda händerna på marken bakom dig, sträck ut benen och sparka med dem i luften. Gör med benen och fötterna så som du gjorde med armarna och händerna. Även denna övning löser upp spänningar i kroppen.
5. För att lösa upp nervknutar, sitt ner med korslagda ben (i lotusställning alltså) och utför sittande hopp samtidigt som du får kroppen att vibrera eller bara vrider på överkroppen.
6. Sitt kvar i samma ställning, framåtlutad med händerna på golvet framför dig. Få hela kroppen att skaka eller vibrera. Säg sedan HU! (andas ur kraftigt och hörbart). Som en liten avslutning masserar du dig själv för att bli riktigt avslappnad.

Meditation med spegel

Det finns flera olika metoder, en av dem är att stirra på sin spegelbild länge tills andra bilder börjar framträda. Man kan då se hur man såg ut i några av sina tidigare liv.

Vi vissa invigningsceremonier av lärjungar är spegeln ett viktigt hjälpmedel. Den symboliserar lärjungens karma och visar hans goda och onda handlingar. Det brukar även finnas en bild på en skyddsgud eller på Buddha med i spelet. Genom meditation kan lärjungen få bilden att bli levande och anta fysisk gestalt. Kanske kan han t.o.m. röra vid personen han frammanat. Det berättas om en kvinna vid namn Alexandra Davud-Neéls som lyckades materialisera en livs levande munk som visade sig vara synnerligen otrevlig. Sedan tog det henne ett halvt år att få bort honom.