Hem

Asatro Religion, Hedendom

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 414, v6 - Status: normal.
Försteredaktör: Runar
Denna text är importerad från /old/psi/asatro.html
är en sorts Religion och Hedendom

Tron på fornnordisk mytologi. Tillbedjan till en eller flera gudar eller jättar. T ex Tor, Oden, Freja och till och med Loke.

Alias: asatro

normal

Asatro är dagens religion som härstammar från den fornnordiska eller nordiska mytologin.
Asatron försöker hitta fakta från den den gamla mytologin och läsa Eddan. Dock finns inte så mycket information i ämnet som man skulle vilja önska.
Religionen utvecklas genom att tolka det som står i Eddan och jämföra med andra religioner. Samt genom upplevelser.
Genom att offra till olika gudar och se vad resultatet blir lär man sig om guden. Man kan även vandra med guden.
Kanske guden visar sig för någon (och då är det upp till den som den visat sig för att förklara hur det gått till). Guden som visade sig kan ha haft önskningar, budskap eller kanske kunskap.
Men som i dom flesta religioner har även denna flera olika inriktningar. Somliga kanske säger att gudarna kan visa sig medans andra menar att det är inte möjligt. Hittills har man inte lyckats ena tron till en sammanhängande. Och att få till grunder som skulle stämma för alla verkar även det vara för svårt för tillfället.
Vi får hoppas att dom lyckas hitta den gemensamma nämnaren och kan ge någon grund för den intresserade. Idag är asatron förmodligen vad du vill att den ska vara.
Om man vill lära sig mer är det nog smartast att kontakta någon av dom olika samfunden. Exempel: Nätverket Forn sed, Svenska Asatrosamfundet, Idavallen, Norröna Samfundet eller något annat jag troligtvis glömt nämna.