Hem

Att se genom förslutna kuvert Trick

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 803, v1 - Status: normal.
Försteredaktör: kickibj
Denna text är importerad från /old/psi/laecka/kuvert.html
är en sorts Trick

Sedan gick han igenom de andra kuverten, talade om i förväg vilken fråga de innehöll, öppnade kuvertet och besvarade sedan frågan.

Alias: att se genom förslutna kuvert

normal

I slutet av sjuttiotalet fick en grupp amerikanska psykologistuderande se en parapsykologisk demonstration av Steve Werk. Deras lärare, Scot Morris, har beskrivit vad de fick se:

Som avslutning delade Steve ut ett halvdussin pappersark, med kuvert, till sex studenter som satt i olika delar av rummet. 'Skriv en fråga på papperet', sa han, 'en fråga om din framtid. Visa frågan för dem som sitter nära dig, så att ingen oärlighet kan misstänkas.' Varje student vek sedan sitt papper, stoppade in det i kuvertet och förseglade det. Jag samlade in de sex kuverten och gav dem till Steve. Han bad om tystnad, plockade upp det översta kuvertet och tryckte det mot sin panna. Han slöt ögonen. 'Jag ser att detta är en fråga om sport. Ja... det är en fråga om basketboll. Någon vill veta om vi kommer att vinna distriktsmästerskapen.'

Studenten som hade skrivit den frågan drog efter andan. Jag frågade honom om Steve återgav frågan riktigt; det gjorde han. Studenterna tittade förbluffade på varandra. Steve öppnade kuvertet för att bekräfta vilken frågan var, och svarade på den."

Sedan gick han igenom de andra kuverten, talade om i förväg vilken fråga de innehöll, öppnade kuvertet och besvarade sedan frågan. Enligt vad Scot Morris berättar, blev studenterna helt övertygade om att vad de såg var en demonstration av det sjätte sinnet.

En av de sex studenter som fick ett kuvert var vidtalad i förväg, och skrev en i förväg överenskommen fråga på papperet. När Scot Morris samlade samman kuverten, sag han till att medhjälparens kuvert hamnade underst. Steve Werk hade ingen aning om vilken fraga som fanns i det översta kuvertet, men latsades som om det var medhjälparens fråga. När han öppnat det översta kuvertet låtsades han att han fick bekräftelse pa detta. I själva verket läste han där en ny fråga, som han använde på samma sätt på det andra kuvertet, osv.

I det här fallet avslöjades tricket för studenterna i efterhand. Samma trick har emellertid ofta använts för mer tvivelaktiga syften. År 1969 iakttog trollkonstnären James Randi hur det användes i en spiritistisk gudstjänst i Pennsylvania, USA. Mediet påstod sig ha hjälp av andar till att läsa och besvara frågor i slutna kuvert. Att han använde den här metoden kunde Randi konstatera genom att göra ett vikmärke på sitt eget kuvert så att han kände igen det.

Det finns många andra metoder att läsa vad som står i slutna kuvert. Man kan byta ut kuverten mot likadana, och öppna dem i smyg. Man kan öppna kuverten litet grand i ett hörn och läsa genom hålet. Man kan ocksa väta kuverten med en liten svamp indränkt i alkohol som man döljer i handen. (Alkohol är en av de få vätskor som gör papper genomskinligt utan att skrynkla det, och avdunstar någorlunda snabbt. )

En enkel och uppenbar metod är att hålla kuvertet mot ljuset eller över en stark ljuskälla. I en annan spiritistisk kyrka fanns en stark lan_pa dold i predikstolen i detta syfte. Uri Geller har också använt denna metod. Bilden längst till vänster viktes två ganger och lades i ett kuvert. När Geller skulle rita av den, blev resultatet som bilden längst till höger visar.