Hem

Mesopotamisk astronomi Etnoastronomi

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 527775, v2 - Status: normal.
är en sorts Etnoastronomi

Astronomi från Mesopotamien

Alias: astronomi från mesopotamien, mesopotamisk astronomi och mul.apin

normal

Förutom några fragment av listor på stjärnor, stjärnbilder eller förmörkelser så finns det inget arkiverat om Mesopotamisk (Babylonisk och Assyrisk) astronomi före 1800-talet f.Kr.
Det var sumerierna som gav oss många av stjärnbildernas namn som Oxen (the Bull, Taurus), Lejonet (the Lion, Leo) och Skorpionen (the Scorpion, Scorpio). Dessa namn används långt efter sumeriernas fall i både Assyrisk och Babylonisk astronomi.
Men det var (såvitt man förstår) Babylonierna som först började regelbundet studera månen och planeterna.
Man observerade konsekvenserna av månförmörkelser och intervallerna av Venus upp och nedgång redan 1700-talet f.Kr.

Man vet inte varför astronomi blev så viktig framförallt när görandet av kalendrar var av mindre betydelse. Men man vet att divination var viktig för mesopotamierna.
Attityden man hade i Mesopotamien är summerat i en Babylonisk spåmans manual från 1700-talet f.Kr.:
The signs om earth just as those in heaven give us signals. Sky and earth both produce portents; though appearing separately, they are not separate (because) sky and earth are related. (Translation by A.L. Oppenheim, 1974)
Man menade att förebuden i sig själva var ej verkande (dom sa inte att det skulle hända). Dom sa bara framtida möjlighetet/risker och berättade om gudarnas intentioner. Så om en kung tidigare dött vid en månförmörkelse så finns det en risk för att en annan kung dör vid nästa, men detta kan avhjälpas med rätta ritualer.

Solen, månen och venus var gudar i Mesopotamisk religion, men dessa astrologiska gudar vara bara en liten del av dom gudar som dom hade.
Några gudar har en astronomisk länk till en stor variation av stjärnor och stjärnbilder och vice versa.
Astronomer/astrologer använde sig hellre av stjärnornas namn än gudens även när en länk är säker i sina observationer.

Fram till slutet av 1500-talet f.Kr så var astronomi/astrologi enbart till för kungen och hans hov i södra Mesopotamien. Detta då han var ansvarig för landet och omen handlade enbart om staten. Kungen hade även hand om kalendern. Efter 1500 så tog senior temple officials över jobbet, kanske för att kungen inte bodde i Mesopotamien längre.
Man gjorde aldrig någon åtskillnad mellan astronomi och astrologi.

Förutom observationer av förmörkelser studerade man månen, heliakisk upp- och nedgång för planeterna och planeternas konstellationer.

Man hade vattenklockor och gnomoner (skuggklockor) i Mesopotamien.

När man jämför Mesopotamiska namn med Ptolemy's Catalogue så kan man anta att namnen av många Grekiska zodiac konstellationer kommer från Mesopotamien.

Från 745 f.Kr. började man skriva lagböcker om observationer. Allt observerades och 500 f.Kr. började Babyloniska astronomer skapa tekniker för att förutspå himelska fenomen.

normal

Horoskop

29 April 410 f.Kr. har man hittat det säkraste horoskopet. Detta var den första delningen på astonomi och astrologi då detta horoskop var personligt.

normal

Mul.Apin

Mul.Apin är en Assyrisk astronomiskt kompendium (the plough) ifrån 1000 f.Kr.

Den innehåller bland annat en schematisk kalender med 12 månader per år. 30 dagar per månad, vilket ger 360 dagar per år.
Denna kalender, som i vissa anseenden är en föregångare till zodiac tecken och vår uppdelning av cirkeln till 360 grader.
Det står även om klockor och uppdelning på dessa.
Men så står även om ting som hjälper i identifieringen av Mesopotamiens stjärnbilder.
Första sektionen häri skriver om 60 stjärnor och stjärnbilder, som finns över himlen i the paths of Enlil, Anu and Ea'.

Mul.Apin skriver om 17 konstellationer som finns i månens bana som används som referenspunkter av Assyriska astronomer.