Hem

Papus ( 1865 - 1916 ) Författare, Läkare

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 572507, v4 - Status: normal.
är Författare och Läkare
Start 1865
Slut 1916
är medlem i L'Ordre Kabbalistique de la Rose Croix (medgrundare) och Golden Dawn
plats Frankrike och Paris

Författare och läkare (medicinare), som haft stor inverkan på den ockulta utvecklingen under 1800-talet.

Alias: encausse, gérard-anaclet-vincent, gérard-anaclet-vincent encausse och papus

normal
Bild av Papus
Bild av Papus

I sin bok Le Tarot des Bohémiens skriver Papus om att zigenarna har en sorts Bibel, spelkort som kallas Tarot och som innehåller den grundläggande visdomen från alla människor genom alla tider.

Näst efter Eliphas Lévi räknas dr Gérard-Anaclet-Vincent Encausse till en av de främste som påverkat den ockulta utvecklingen under 1800-talet.

Förutom att arbeta som läkare inom medicin, skrev han flera stora verk inom det esoteriska området och under pseudonymen Papus.

Papus blev, av okända skäl, vägrad inträde i The Order of Freemasonry. Men kompenserade detta genom att gå med i andra viktiga ordnar och en av dessa var The Golden Dawn.

Liksom övriga ockultister intresserade han sig för Tarot. Han anammade den "teroi"[Teorin om att zigenare förde med sig tarotkorten till Europa] som menade att zigenare fört med sig tarotkorten från Egypten till Europa.

Hans bok Les Tarot des Bohémiens var egentligen inte så mycket hans egna tankar, utan en sammanställning av flera olika ockultisters tankegångar. Och även om han försökte och gärna ville skapa sitt eget system inom Tarot så tenderar det att bli återupprepningar av Elipha Lévi's idéer.

Vad han gjorde var att skapa många egna läggningssystem. Och till skillnad från Waite ansåg Papus att lilla arkanan var lika betydelsefull som stora arkanan.