Hem

Zigenare Folkslag

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 575002, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: Axna
är en sorts Folkslag

Ett folkslag som har sitt ursprung i Indien varifrån de utvandrade omkring år 1000 e.kr..

Alias: romer och zigenare

normal

Romer Zigenare Tattare Gypsy eller Gipsy

Ordet Zigenare kommer från det nygrekiska atsinganos och betyder de som inte vill ha kontakt med någon. Zigenare kallar sig själva för romer. Små utvandrade grupper av romer kan mycket väl ha fört med sig spelkort till Europa i slutet av 1300-talet eller i början av 1400-talet, då grupper drevs ut ur Indien av Timur Lenk, en islamsk ledare.

Det engelska ordet gypsy är en förkortning av Egyptian och refererar till områden i Östasien (Lilla Egypten, eller Minor Egypten).

Under förespegling av att vara prins av Egypten kom från Frankrike en Jean Reiner och blev efter avslöjande om bluffen utvisad till Norge och sedan deporterad till England där han drog samma historia och det blev gipsy.
F.ö. kallas dessa gipsies och sinti i Europa, i skandinaviska länder tattarna samt en del andra romska grupper som varit längre i Europa men valt att inte kalla sig zigenare, då det är bekvämt att åtnjuta anonymiteten i en ljus hy och blå ögon. Ett mer utvattnad bruk av språket romanes eller romani chib finns, eftersom andra och tredje vågen från Indien och senare tid även från balkan fått ta smällen från rasisterna.

Bakom ridåerna finns en mysticism, man lär vidare till sina barn om gåvor och naturens hemligheter, ordmagi osv. I kulturen finns nästan hela spektret av ockultism och parapsykologi, men man har i detta blandat in en stark kristen tro - alltså en salig blandning som liknar en sorts ultramodern hinduism.
Själva röda schackrat finns mitt i flaggan men kallas vagnshjulet numera.

Det är faktiskt så att romer slänger de hemskaste råa förbannelser mot dem som görs illa på något sätt och det finns en stenhård tro på att det funkar och de aktar sig för att svära på någon i orättvisa, eftersom det också tros stenhårt på att det kommer tre gånger tillbaks.
Men om man kommer på att det inte var rätt har man metoder för att slänga dessa förbannelserna i träd och stenar istället så att man räddar sig.

Det finns f.ö. inga bevis för att zigenarna introducerade just tarotkort i Europa.