Hem

Zahed Eliphas Levi ( 1810 - 1875 ) Magiker

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 148599, v4 - Status: normal.
är Magiker
Start 1810
Slut 1875
plats Frankrike

Zahed Eliphas Levi gav ut boken "Dogma de la Magie", och hans idéer har influerat bl a Golden Dawn och Rosenkreuz-organisationer. Upphovsman till bilden på Baphomet.

Alias: alphonse constant och alphonse louis constant

normal
Bild av Eliphas Levi
Bild av Eliphas Levi

Föddes som Alphonse Louis Constant i Paris. Han genomgick utbildning för att bli präst, men uteslöts ur kyrkan och fängslades 1847 för sitt engagemang i Ganneau. Det var en med på den tiden mycket radikala filosofier. 1853 gavs den bok ut som gjorde honom ihågkommen för eftervärlden, Dogma de la Magie, som senare följdes av Dogme et ritual de la haute magie (1856) och La clé des grands mystéris (1897). Levi var starkt influerad av Qabalismen, och hade utvecklat många egna teorier.

Hans ideér har starkt influerat efterkommande generationer, bl.a genom Golden dawn och Rosenkreutz-organisationer som snabbt anammade hans teorier.

normal

Levi och tarot

En betydande insats för utvecklingen inom Tarot och esoteriken gjordes av Levi.

Levi trodde att Tarot var en nyckel till Bibeln och till den judiska kabbalan. Han var en av dem som gjorde försök att länka de 22 korten i tarotkortlekens stora arkana till bokstäverna i det hebreiska alfabetet. Han länkade de tio korten i sviterna till Livets Träd (de tio sefirorna). Han drog även paralleller mellan sviterna i tarotkortleken och Tetragrammatons fyra bokstäver - YHVH (Yahweh).

Gebelin trodde att Tarot var en urgammal visdomsbok (Thots bok). Det trodde även Levi, och fastslog att den skulle dateras till en tid långt före Moses. Han kallade boken - The Book of Hermes.