Hem

Idun Asynja, Gudinna, Nordisk gudom

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 133973, v3 - Status: normal.
Försteredaktör: Runar
är Asynja , Gudinna , Nordisk gudom och Trobart

Kärlekens och fruktbarhetens gudinna. Hon har hand om de förgyllda äpplen gudarna äter för att inte åldras. Maka till Brage. Idun betyder "den föryngrande".

Alias: idun

normal

Idun var gift med Odens son Brage (skaldeguden), och agerar som eviga ungdomens gudinna i den fornnordiska mytologin. Namnet Idun betyder den föryngrade.

Idun hade ett skrin där hon förvarade 11 gyllene äpplen - livets äpplen, som aldrig kunde ta slut. Dessa äpplen gav hon till varje as och asynja från 25-årsdagen och framåt för att de aldrig skulle åldras.

I Snorres Edda berättas det om hur Loke lockar ut Idun ur Asgård så att jätten Tjaste kan stjäla livets äpplen. (detta gör naturligtvis Loke för att rädda sitt eget skinn, som vanligt) Asarna börjar då att åldras och tvingar därför Loke att hämta Idun. Han gör detta genom att förvandla sig själv till en fågel och Idun till en nöt. Han tar nöten i näbben och flyger med Tjaste (numera örn) hack i hälarna. Gudarna reser upp en mur av spån, och så fort Loke flugit in över denna tänder de på muren så att jätten Tjaste brinner upp.

Iduns bakgrund är dunkel men man misstänker att hon är Balders syster och dotter till Oden.
Idun symboliserar också övergången till en mansdominerad kultur, där kvinnorna fick allt mindre roll eftersom muskelstyrkan blev alltmer krävande. Plogen, vapen, boskap och ekonomin tvingar kvinnan i bakgrunden och får däremd desto sämre maktposition.

Eftersom Idun tillkommit på senare tid har hon inte fått många orter uppkallade efter sig, däremot en hel del gator vilket man ofta märker av i Stockholmsförorterna.

normal

Idun enligt Miona

Jag hade svårt att finna Idun, jag såg henne som en barnslig lite flicka utan personlighet, någon som det var lätt att kontrollera och på grund av det så gillade jag inte henne.

De andra Asynjorna har jag känt sedan jag var lite, deras starka personligheter talade till mig och jag inspirerades av dem, men så var det inte med Idun.

Tills en dag, då jag plötsligt fattade henne!
Jag skulle skriva en text som inte direkt handlade om Asa gudar men där var hon plötsligt, och jag kan tala om att det lyser om hennes grå.

Jag tar derför några rader och beskriver det jag såg.

Idun är späd, ung och vacker. Hon har ett ljust böljande hår och grå/blå ögon. Hennes sätt att föra sig kan nog få henne att tas som försynt, men hon slutar inte där.

Tillsynes så liten, men med sådan kraftfullhet att hon ej kan håller det dolt, representerar hon den rena livs energin, den som förblir orörd. Och den är allt annat än tam, ändå så behärskar hon detta och det klär henne.
enligt mig så gör detta hennes plats bland de främsta Asynjorna självklar, då hon är en av de starkaste, då det krävs kraft till att rymma liv.

Idun ger liv, och det utan att föda barn, hon ger liv till dem som redan är här.

Det är svårt att beskriva detta, det måste upplevas, men jag är övertygad om att alla möter henne på ett eller annat sätt någon gång i livet...