Hem

Basilika (Ocimum basilicum) Ört, Magisk växt, Krydda, Lamiaceae - Labiatae, Köksörter

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 159305, v7 - Status: normal.
är en sorts Ört , Magisk växt , Krydda , Lamiaceae - Labiatae och Köksörter

Ört som passar bra till matlagning.

Alias: basilika, basilika (ocimum basilicum, basilika (ocimum basilicum), basilikum, helig basilika, ocimum basilicum, ocimum 'horapha' och ocimum tenuiflorum (sanctum)

normal

Används som aptitstimulerande, aromatisk, uppiggande ämne. Den hämmar inflammationer och kramper, och känd för sin magiska förmåga att skapa välstånd.

normal

Basilikans magiska gåva till Dig

Används som amulett, i matlagning eller te, eller strös över personen ifråga för framgång.
Stimulerar hjärtverksamheten, skärper sinnet, tankarna och koncentrationen.
Ingår i besvärjelsen Erkänd Völva, och frön ingår i ritualen Rikedom.
Ingår som ingrediens i Basilika-Te, Koncentrationsbrygd och Matsmältningste, samt i Lithas och Lughnasadhs maträtter.
Motverkar kramper och illamående.

UPPHOVSRÄTT ©

Enligt lag om upphovsrätt av den 30 december 1960 är ändringar eller omskrivning av innehållet i denna text, helt eller delvis, förbjudet utan medgivande av författarinnan Zorna, eller Zornas Utbildnings Centrum. Förbudet gäller även varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering eller bandinspelning.

normal

Fakta

NAMN:
Latin - Ocium basilicum
Engelska - Sweet basil

Dess artnamn tros vara härlett från grekiskans basilikum phuton eller vasilikós, som betyder ”kunglig ört”, vilket ger en antydan om växtens helbrägdgörande egenskaper.
De lärde tycks tvista om ursprunget till namnet Ocium eller Ocymum som det skrevs tidigare. Enligt en skola härstammar namnet från okeos, som betyder snabb och skulle häntyda till att fröna så hastigt kastat ut ur frökaspeln. Enligt andra källor har namnets författare varit inspirerrad av växtens odör och utgått från oxo, som betyder lukt.

BESKRIVNING - UTSEENDE:
I och med att det finns så många olika sorters basilika så är det svårt att ge en riktig beskrivning som skulle täcka alla sorter.
Basilikan är en ettårig växt med stora, mjuka blad och små, vita blommor och blir upp till 90cm hög. Mycket doftrik.

ODLING:
Läge:
Varmt, soligt med skydd mot blåst, frost och svedande solhetta.

Jord:
Fuktig och väldrännerad. Lätt men näringsrik jord.

Förökning:
frö i torvmullskrukor i mars: tre, fyra frön i varje kruka. Låt dem gro under plast, gärna i miniväxthus, i fönstret.
Undvik sålådor eftersom basilikan har en lång pålrot och inte vill bli omplaterad.

I kruka:
Basilika trivs utmärkt på fönsterbrädan i köket och i krukor på verandan. Röd basilika gör sig bra som mittväxt i en trådampel. Vattna ordentligt mitt på dagen, men inte för mycket. Vattne hellre tidigt på dagen än sent.

Skötsel:
Undvik kondens under plasten: vädra, vattna inte för mycket. Välj ut en planta per kruka, klipp bort övriga. När rätter syns utanpå krukan, sätts denna hel i tegelkruka, som kan stå ute varma soldagar eller så sår man ut den i trädgården på en väl skyddad plats.
Låt inte blomman gå i blom om du ska använda den i matlagning!
Gräv upp gamla plantor på hösten och förbered jorden för ny plantering. Ta även då in plantor i krukor och ställ i fönstret.

Skörd:
Ta späda blad, blomställningar när de slår ut. Plocka dem alltid i toppen för att främja ny tillväxt.
Plocka blommor toppskott just när de slagit ut på sommaren eller tidigt på hösten.
Basilikan är ömtålig men kan odlas ute i milt klimat om den sköts noga. Den sås inomhus i mars, gallras och planteras ut i maj eller sås ute i maj på en skyddad plats. Den bör vattnas ordentligt när det är torrt dock tidigt på dagen då den vill vara torr om roten under natten.
Basilikan trivs inte tillsammans med vinruta.

Sjukdommar och skadegörare:
När man odlar basilika i kruka kan man få problem med bladlöss. Tvätta bort dem med växtsåpa.
Späda skott har lätt för att ruttna. Det orsakas av en svampsjukdom som sprider sig bland tätt planterade skott under alltför blöta betingelser i sålådor och krukor. Det kan undvikas genom att man sår sparsamt och glest och ser till att jorden inte är för våt.

ANVÄNDNING OCH EGENSKAPER:
De underbart doftande bladen passar utmärkt till alla tomaträtter och sallader.
Om den odlas inomhus i kruka (dvärgvarianten är bäst till det) hjälper den till att hålla flugor borta.
Den är också vacker att använda i blomsterarrangemang.
Används vid skönhetsmedel till avslappnande bad, då använder man ett avkok på förska blad och blomställningen.
Till stärkande dryck, låt några blad dra i vin under flera timmar.
Häll en droppe växtsaft på en näsduk eller på ärmen och andas in doften detta livar tankeverksamheten.
Eterisk olja av basilika kan hålla dig allert vid bilkörning.
Basilika är upplyftande, energigivande, antidepressiv.
Lägg plockade toppskott av blommor i sallader eller torka i potpurrier.
Smula ett blad mott huden för att slippa myggbett.
Den fina vällukt som utsöndras vid en lätt beröring av växten övergår till en frän lukt ombladen gnuggas intensivt.

MEDICINSKT BRUK:
Ordinerades förr som lugnande medel vid kolik. Inom örtmedicin används basilikan idag mer sällan som slemlösande och laxerande medel. Några blad på maten underlättar matsmältningen och om du andas in ångorna från ett par droppar eterisk basilikaolja kan det skingra psykisk trötthet. För den som vill känna sig piggare rekommenderas basilikavinäger i badvattnet, ger även antiseptisk verkan.
Behandlar ängslan, huvudvärk, matsmältningsproblem, koncentrationsproplem och andningsproblem.
1 droppe lindrar getingstick (eterisk olja) medan 3 droppar kan verka hudirriterande.

FÖRVARING:
Basilikan går bra att frysa in och att torka. Basilikan behöver inte förvällas innan man fryser ner den.
Doppa blad eller pensla bladen på båda sidor i olivolja så dom inte klibbar ihop och frys dem. (Detta gör även att aromen behålls bättre).
Lägg blad i olivolja med salt.
Lägg in i vit vinäger.
Om du ska torka bladen ska det göras så snabbt som möjligt, men det ska vara svårt att få ett bra resultat.

ELEMENT:
Eld

PLANET:
Mars

ANDAR OCH GUDAR:
Vishnu och Krisna

PLANTAN I KONSTEN:
Konstverk: Det finns ett konstverk av Holman Hunt som föreställer Isabella som gråter över basilikkrukan med hennes älskades huvud.
Litteratur: John Keats (1795-1821) skrev om denna Isabellas i en dikt som heter ”Isabella, or The Pot of Basil” och den handlar om när den unge mannen dödades av Isabellas bröder grävde hon upp hans huvud och begravde det i en stor kruka och planterade en basilika ovanpå som hon vattnade med sina tårar. Hon blev vansinnig och sörjde sedan ständigt sin förlorade basikkruka.

OLIKA ARTER:
Ocimum basilicum - Genoveser
- Green Ruffles
- Cinnamon
- Purple Ruffles
Ocimum basilicum var. - citriodorum
- purpurascens
Ocimum basilicum ssp. - minimum
- minimum ’Greek’
- neapolitanum
Ocinum ’Horapha’
Ocimum tenuiflorum (sanctum) helig basilika

KÄLLOR:
Örtaboken av Jekka McVicar
Vår Örtabok av Lesley Bremnes
Kryddor av Sven Gréen
Örter och Kryddor av Avril Rodway
Häxans handbok av Dannie Druehyld

normal

Recept

RECEPT:
Basilikan passar till korv och salladssåser, sallader, ägg och osträtter, fisk, griskött, kalv och geléer, oljor och vinäger.

Bladen stöts i lite olja eller rivs sönder, hackas inte. Tillsätts lagad mat före serveringen. Strös på sallad och tomater, passar ihop med vitlök. Används mycket i länderna kring Medelhavet.
Basilikan är ett måste i många sydeuroperiska länders matlagning. De färska bladen har en söt smak som påminner om kryddnejlika och passar utmärkt till färska tomater tillsammans med lite olja och likaså i varma tomaträtter. Basilika gör rissallader mer intressanta och passar också till squash och zucchini, bönor och svamp. Smaken är också tillräckligt stark för att stå emot vitlök, som i den klassiska Pesto-såsen. Basilika smakar starkare när den får koka. Färska blad behåller sin smak bra om de läggs i olja eller vinäger.

Använd basilikablad tillsammans med grädde som garnering till ärtsoppa.

Pesto
4 port
1 msk pinjenötter, hackade
4 msk hackad, försk basilika
2 vitlöksklyftor, pressade
75g parmesanost
6 msk solrosolja eller olivolja (inte jungfruolja)

Rör pinjenötter, basilika och vitlök till en slät massa. Tillsätt oljan lite i taget under omrörning tills du får en tjock pasta. Salta efter smak. Rör ner såsen i den kokta och väl avrunna pastan. Strö parmesanost över.
Serveras till pasta. Eller varför inte på macka.
Pestosåsen håller sig i tillsluten burk i minst en vecka i kylskåp. Den går även att frysa, men som med allt som innehåller färska örter är det viktigt att förpacka väl. Använd minst två lager plast för att aromen inte ska försvinna.

Pankaksfyllning
2 msk smör
1 liten gul lök, finhackad
1 pressad vitlöksklyfta
200g champinjoner, hackade
ca 200g mjuk gräddost, typ philadelphia
2 uppvispade ägg
1 msk strimlade basilikablad
salt, peppar

Smält smöret och fräs lök och vitlök ca 5 min. Blanda svampen och fräs ytterligare 1 min. Låt kallna. Blanda med resten av ingredienserna.
Fyll pankakor med fyllningen och grädda i ugn i 200grader med lite grädde och parmesanost som garnering.