Hem

E.G. White ( 1827 - 1915 ) Författare

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 471518, v2 - Status: normal.
är Författare
Start 1827
Slut 1915

En författare som producerat 124 boktitlar om världsutvecklingen ur kristen aspekt.

Alias: e.g. white och ellen white

normal

Vem var Ellen White?

Vem var Ellen White, och varför tycker miljoner att hennes skrifter har ett speciellt värde?
Det finns många tillgängliga böcker om Ellen G White, om hennes arbete och liv.

Hon var en kvinna med märkbara spirituella gåvor. Fortfarande gör hennes skrifter ett revolutionärt intryck på miljoner av människor över hela världen.
Under sin livstid skrev hon mer än 5000 artiklar och 40 böcker, men i dagsläget och inkluderat hennes 50000 sidor av manuskript finns mer än 100 boktitlar tillgängliga på engelska. Hon är den mest översatta kvinnliga författaren genom hela litteraturens historia, och den mest översatta amerikanska författaren oavsett kön. Hennes skrivande täcker en bred rad av ämnen som religion, utbildning, sociala relationer, evangelism, profetior, förlagsverksamhet och näringslära.

Hennes livsförändrande mästerverk om lyckat kristligt leverne, Steps To Christ, har publicerats på mer än 140 olika språk.
Sjundedagsadventister tror att Mrs. White var mer än en begåvad författare, de tror hon var tillsatt av Gud som en speciell budbärare för att göra världen uppmärksam på den Heliga Skriften och för att hjälpa folket att förbereda sig för Kristus andra ankomst. Från det att hon var 17 år och fram till sin död vid 70 års ålder gav Gud henne uppskattningsvis 2000 syner och drömmar. Synerna varierade i längd från mindre än en minut till nästan fyra timmar. De råd och visdomar som mottogs via dessa uppenbarelser skrev hon ner för att dela med andra.

normal

Ellen White har under senare år påståtts ha tagit material från andra dåtida författare till sin egen flora av verk. Några hänvisningar till detta gjorde hon aldrig.
Från officiellt håll har det försvarats med att sådana hänvisningar inte var brukliga på den tiden.
Allt material kring hennes visioner har inte offentliggjorts. Från kritikerhåll menas att detta är för att mörklägga tvivelaktiga uttalanden av EW.

En egenhet, sammanträffande eller ej, finns till att man inom Sjundedagsadventismen ägnat sig åt att koppla påven till Uppenbarelsebokens 666 där det står att detta nummer är kopplat till namnet på antikrist.

Ellen Whites eget namn inrymmer dock detta faktum att om man tar hennes fulla namn och på motsvarande sätt som Adventister gör ifråga om en koppling till en påvetitel på latin, räknar ut värdet på de bokstäver som står för ett tal, så får man 666.

I det latinska alfabetet användes V för U. W fanns inte så detta får motsvaras av två V.

E
L 50
L 50
E
N

G
O
v 5
L 50
D 500

VV 5+5
H
I 1
T
E
---------
Summa 666

Det heter att man inte ska kasta sten i glashus och detta torde gälla för Sjundedagsadventistsamfundet.
Och ifall Gud månade om en profet, skulle inte Gud gett
denna ett namn som så lätt kopplas till detta tal, för att
undvika förvirring bland troende.