Hem

Merlin TV-serie

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 483153, v2 - Status: normal.
är TV-serie
Publicerad år 1998

Miniserie från NBC/Hallmark Entertainment, med Sam Neill i huvudrollen som den legendariske trollkarlen.

Alias: merlin

normal

Om miniserien

NBC har inte haft lätt när de valde att för första gången berätta Arthurlegenderna ur Merlins perspektiv, och de har heller inte snålat vad gäller budget. Blott sex månader från att man började filma var serien planerad att gå ut i sändning – men man lyckades, och det med bravur. Resultatet är runt tre timmar av magi, kärlek, strid och storslagna vyer, kryddat med specialeffekter som inte går till överdrift. Serien spelades in i Wales och i Pinewood-studiorna utanför London, med lite animatronics-hjälp av Jim Henson’s Creature Shop.

Dessutom lyckades man med konststycket att få förstahandsvalet bland skådespelare till i stort sett alla roller, och det är inga små namn de fått ihop heller! Sam Neill i titelrollen som Merlin, Helena Bonham Carter som Morgan le Fay, Miranda Richardson som Drottning Mab och Damen i Sjön, Martin Short som Mabs tjänstegnom Frik, Rutger Hauer som Kung Vortigern, och Isabella Rosellini som den vackra Nimue. Till och med James Earl Jones’ kultförklarade röst finns med – som berget som håller Excalibur tills den rättmätige kungen kommer. Det enda som stör mig med skådespelarna är Rutger Hauers totala oförmåga att använda sig av en brittisk accent. En fornengelsk kung på amerikanska? Nej, det går bort!

Trots att Isabella Rosellini i ”The Making of Merlin” säger att miniserien är mycket trogen Arthurlegenderna, så är det inte riktigt fallet. Man har tillåtit sig ganska stor artistisk frihet, om sanningen skall fram. För alla som inte är insatta i legendernas exakta detaljer är ”Merlin” ett underhållande äventyr, och för de som kan Arthurlegenderna till punkt och pricka kan det sticka bra mycket i ögonen, men då kan man ju hålla utkik efter alla faktafel som görs. Eller så hoppar man över miniserien helt.

I en intervju med Isabella Rosellini och Sam Neill framgår att båda två studerat en del inför sina roller. Den ena läste genast upp sig på Arthurlegenderna och den andra, som pluggat Arthurlegender redan på universitetet, gjorde istället en djupdykning i druidism, och säger att den legendariska magikern egentligen var den allra sista stora druiden. (Jag väntar bara på att Sam Neill ska ta steget och gå över till att själv börja studera till druid!)

Första gången jag såg ”Merlin” var när min storasyster hyrt den på video. Jag fastnade genast, trots den något avskräckande längden (runt 3 timmar). När den sedan visades som miniserie i tre delar i TV4 missade jag helt att spela in delarna, till mitt stora förtret. När jag sedan hittade DVD:n för under hundralappen vid ett besök i Karlskrona, så slog jag till direkt, trots att jag helt saknade DVD-spelare... Det var min första DVD-film och jag ångrar inte det köpet för en minut! I skrivande stund (3/1 2004) går DVD:n fortfarande att få tag på i Sverige.

normal

Sammanfattning (spoilervarning!)

En sammanfattning av miniserien/filmen ”Merlin” från början till slut. Spoilervarning utfärdas härmed! Exakt alla detaljer är inte med, men de flesta.

Merlin skapades av Drottning Mab för att få folket att återvända till den gamla tron, vilket är det första som definitivt inte stämmer med Merlin-myten (där Merlin är det halvmänskliga resultatet av en inkubus’ relation med en nunna). Han föds av en namnlös kvinna som dör strax efter födseln, och tas om hand av tant Ambrosia. När han i sin ungdom, med magins hjälp, räddat den unga adelskvinnan Nimue från att drunkna i ett kärr tvingas han uppsöka Drottning Mab för att påbörja sin magiska utbildning.

När han får reda på att Ambrosia är svårt sjuk och att Mab inte är redo att göra något för att hjälpa henne – lika lite som hon velat hjälpa hans mor – lämnar han sin utbildning för att resa tillbaka. Ambrosia avlider, och Merlin svär att han bara ska använda magi för att motarbeta Mab. Tiden går, och Merlin står vid sitt löfte.

Vortigern är kung av England, men utmanas av Uther Pendragon. Eftersom Merlin får visioner och drömmar ibland blir han tillfångatagen av Vortigern, som även håller Nimue som gisslan så att hennes far inte får för sig att byta sida i den annalkande konflikten. Det är ett glatt återseende mellan Merlin och Nimue, som trots att så många år gått fortfarande älskar varandra.

Mab och Frik lurar Vortigern till att tro att Nimues far, Lord Ardente, har bytt sida och får honom att lämna Nimue åt en drake medan Merlin ser på. Merlin ser ingen annan utväg än att använda magi för att besegra draken och rädda sin älskade, som blir svårt brännskadad. Han tar henne till Avalon för att hon skall kunna läka. Hon blir frisk, men hennes vackra ansikte är ärrat av drakens eld, och det är inget Merlin kan läka med sin magi. Han bedyrar henne att han älskar henne oavsett och ger sig av för att hjälpa Uther Pendragon att besegra Vortigern, och därmed vinna en delseger över Mab.

Vortigern besegras mycket riktigt vid ett slag på en flod mitt i vintern, och Englands nye kung blir därmed Uther Pendragon, som genast förälskar sig i Lady Igraine – hustru till en av lorderna. Ett krig utbryter, och för att få stopp på galenskapen går Merlin med på att hjälpa honom få det han vill. Kung Uther förvandlas för en natt till Lady Igraines make, under förutsättning att originalet inte kommer till skada ute på slagfältet. Uther slösar ingen tid – han gör Igraine havande och efteråt har han ihjäl hennes make, så att han själv kan äkta henne.

Svärdet Excalibur, som Merlin fått av Damen i Sjön, hamnar i en stor stenbumling, till Kung Uthers förtret. Den enda som kan ta svärdet är en god man, ute i ett gott syfte, och han kommer vara Englands rättmätige kung.

Merlin kräver att få ta hand om Uther och Igraines kommande barn, och uppfostra honom till att bli en god och rättvis man. Pojken Arthur föds och lämnas till Merlin, som låter Sir Ector uppfostra honom, samtidigt som han själv agerar lärare åt honom. Under årens gång dör Kung Uther och strider utbryter om vem som är den rättmätige arvtagaren. Merlin för Arthur till sitt öde - Arthur drar svärdet ur stenen och bevisar därmed att han är Englands rättmätige konung. Dessutom är han ju arvinge till tronen genom att vara Uthers smått okände son...

Arthur är en god kung, men han begår ett misstag. En vacker kvinna förför honom och blir havande med hans barn, vilket han inte ägnar en tanke på... förrän Merlin ger honom en ordentlig utskällning. Istället bygger Arthur upp Camelot och äktar Lady Guinevere, som naturligtvis bedrar honom med riddar Lancelot medan kungen är på jakt efter den Heliga Graalen. Kvinnan som en gång förförde Arthur var i själva verket hans halvsyster, Morgan le Fay, som föder sonen Mordred.

Mordred växer upp till en ung man. Mab anser sig inte längre behöva Morgan le Fay, som råkar ut för en ”olyckshändelse”, som i sin tur får Mabs tjänstegnom Frik att vända Mab ryggen, eftersom han och Morgan le Fay kommit att älska varandra. Han förlorar både anställning och magi, men Mab har annat att bry sig om. Mordred. Den unge mannen utmanar slutligen sin far, vilket slutar med att de dödar varandra i strid.

Nimue har återfått sin forna skönhet genom att ingå ett förbund med Drottning Mab. Förbundet innebär att hon och Merlin får leva lyckliga i alla sina dagar, på en plats hon ordnat. Det fungerar för ett tag, men Merlin känner på sig att Arthur är i fara, så han måste återvända till honom. Vägen tillbaka till Nimue spärras – och Merlin har förlorat sin älskade. Merlin tar Excalibur och slänger tillbaka det i sjön, där Damen i Sjön vet att slaget är förlorat för både henne själv och systern – Drottning Mab.

Mab och Merlin möts till slut i Camelot, där de börjar använda sina magiska kunskaper mot varandra, tills Merlin överlistar henne. Han vänder henne ryggen, och tillsammans med alla andra närvarande beslutar de sig för att avväpna henne för gott – de vänder henne ryggen och slutar bry sig om henne. Slutar tro på henne. Slutar minnas henne. Gudomar man inte tror på förlorar all sin makt och försvinner – och så gör även Mab. Merlin har uppnått sitt mål – han har förgjort Drottning Mab, men han har samtidigt förlorat sin enda kärlek, Nimue.

Åren går, och Merlin blir allt äldre. Till slut försörjer han sig som sagoberättare – det är han som berättat hela historien fram till den här punkten. Bland de som lyssnat på honom finner han en gammal vän, Frik, som även han har åldrats sedan magin togs ifrån honom. Han kommer med hälsningar från Nimue, som han såg bara några veckor tidigare. Tydligen var det så att efter att Mab försvunnit i glömska, så löstes gränserna till Nimues ”fängelse” upp, och i alla år har hon bott ute i en skog, där vem som helst kan komma förbi.

Frik har med sig Merlins gamla häst, Sir Rupert, som han ger tillbaka till sin gamle ägare, eftersom han alltid tyckt om lyckliga slut. Sir Rupert vet vägen till Nimue, som knappt tror sina ögon när Merlin återvänder till henne. Trots att han inte längre egentligen ägnar sig åt magi, så har han en sista sak att göra. Han föryngrar både Nimue och sig själv innan han avsäger sig sina magiska konster, och så levde de lyckliga i alla sina dagar.

”That’s it. That’s the end of Magic.”