Hem

Zombie Levande död, Odöd

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 136685, v6 - Status: normal.
Försteredaktör: ambersljus
är en sorts Levande död och Odöd

En zombies är en kropp utan själ, alltså en kropp. däremot ett spöke har ingen kropp men själ.

Alias: zombie

normal

Zombis

Förmodligen den mest kända formen av andvändandet av de döda i voodoo är nog zombification. En zombi är annorlunda från en zombi astral, hursomhelst en zombi astral är en ti-bon-ange en själ som andvänds och kontrolleras, en zombi är en kropp utan själ. Zombis är skapade av svart magiker inom voodon. En bokor utför en ritual som orsakar en persons död. Ofta är det en illa omtyckt person som någon betalt en bokor för att bli av med. Kroppen blir sedan kallad tillbaka, men det är en kropp utan själ, med allvarliga hjärnskador. Det är inte som i dessa Hollywoods filmer om zombis som går runt och dödar folk. Folk i allmänhet är inte rädda för zombis på Haiti, det är snarare så att de är rädda att själva bli en. Det finns åtskilliga studier som visar på att zombification är ett verkligt fall, inte orsakad genom magi eller riter, utan snarare genom en stark drog. Drogen får personen att svälla upp och slutligen faller kroppen i en djup koma, de blir s.k. skendöda.

Medvetandet förblir intakt, man upplever vad som sker runt en. Kroppen begravs sen. På natten kommer sen bokor, med sällskap, och gräver upp kroppen, matar den med datura (hallucinogen planta) och slår sen sitt offer. Personen är skadade i hjärnan för livet, av syrebrist i kistan, de kraftiga drogerna och minns oftast inte ett dugg av sitt tidigare liv eller familj och sätts sen i slavarbete på bokors plantage. Det är förbjudet att göra zombis på Haiti, men likaväl förekommer det.

Ingen vet exakt av vad zombi giftet består av men av vad man vet är att det innehåller gift från varierande giftiga planter och djur.

Blåsfiskens gift tetrodoxin (extremt giftigt), olika giftgrodors gift, malt skellett från människa (som special effekt), tarantellas gift, krossat glas (för att giftet ska kunna strös utanför någons bostad och absorberas genom huden). Giftet kan luras i offret av bokoren via mat eller dryck. Oftast så dör offret.

Det sägs att zombis kan botas genom att man ger den salt på ett tidigt stadium, men det är nog tveksamt.


normal

Zombies är inte halvupplösta lik som haltar genom natten för att stilla sin eviga hunger efter människokött och färska hjärnor. Istället anser en del forskare att zombies faktiskt har existerat och levt ett miserabelt liv som slavar på stora platager på Haitis landsbygd.

Myten:

  • Zombies är avlidna som reser sig ur gravarna och väcks till liv av voodootrollkarlar.
  • Trollkarlarna gräver upp de döda och gör dem till zombies genom besvärjelser och hemliga växtavkok.
  • Zombies är ofta till hälften upplösta på grund av förruttnelse. De förföljer människor och äter deras hjärnor.

Fakta:

  • Något tyder på att zombies kan finnas i verkligheten.
  • Zombies är inte döda med kan kanske skapas med hjälp av ett gift som nästa slår ut deras livsfunktioner. Efter begravningen väcks de åter upp med ett motgift, som samtidigt gör dem till viljelösa slavar.
  • Zombies jagar inte människor utan äter vanlig mat.

Sex sätt att upptäcka en zombie:
1. Slöhet. Zombies rör sig osäkert och långsamt. De reagerar mycket lite eller inte alls om man försöker ta kontakt med dem.
2. Svårighet att prata. Zombies kan antingen inte prata, eller så uttrycker de sig med enstaviga ord eller med mycket korta meningar.
3. Kisande ögon. Zombies är i regel endast aktiva på natten. Deras ögon har därför svårt att tåla solljus.
4. Vita prickarhuden. Zombiegiftet kan vara så starkt att det ger bleka fläckar.
5. Okänsliga för smärta. Zombies kan känna smärta, men de reagerar mycket långsamt och verkar därför vara okänsliga för smärta.
6. Dålig hygien. Zombies tänker inte på att tvätta sig. På grund av detta är de mycket smutsiga och trasiga och har ofta förstörda tänder.