Hem

Horus Egyptisk gudom, Gud

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 131984, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: HellAmonRa
är Egyptisk gudom och Gud

Son till osiris och Isis. Han var en falkögd himmelsgud.

Alias: horus

normal

Den hökhuvade härskaren över tid och rum. Horus skulle vara Egyptens förste konung och Faraonerna i det forna Egypten sades vara en inkarnation av Horus.

Isis hade förutspått Horus födelse och blivande makt. Så när hennes bror Seth dödade hennes make Osiris så återupplivade hon honom tillräckligt länge så att dom kunde avla ett kärleksbarn tillsammans.
Detta barn var hon sen tvungen att försvara mot Seth som var rädd för Horus hämd för sin fars död.
Isis flydde till Nildeltat för att föda sitt barn vid Chemmis nära Buto. Med hjälp av gudar och gudinnor som Hathor och Selqet kunde Horus växa upp och utkräva sitt kungliga arv.
Enligt en version så fick Seth och Horus lägga fram sitt ärende om vem som skulle ha tronen framför de nio högsta gudarna. Seth förklarade att han borde få ha kvar riket då han var stark nog att försvara Ra i sin nattliga färd i underjorden. Och några av dom höga gudarna tyckte detta lät bra, men Isis fick dom att ändra sig.
Detta medförde att Seth vägrade fortsätta mötet i Isis närvaro och mötet flyttades till en ö dit Isis inte fick komma. Hon lyckades dock genom mutor till färjekarlen Nemty att ta sig dit, vilket denne sedan blev straffad för. Isis lurade sedan Seth och det blev en strid som gjorde att dom inte lyckades bestämma vem som skulle ha tronen.
Gudarna skrev då till Osiris i underjorden som hotade att skicka demoner till gudarnas rike om inte Horus fick tronen och så blev det.

En annan historia förtäljer om hur Horus dödar Seth.

Horus uffatades som en himmelsgud vars vänstra öga var månen och högra solen. Horusögat, Wedjat, avbildas ofta i egyptisk konst.