normal
En rutgängare som har mycket stor praktisk erfarenhet är den österrikiska matematiklkärarinnan Käthe Bachler. Hon funderade mycket över hur hon skulle kunna hjälpa sina svaga elever.
En elev, Monika Dell från Hallein, kom 1970 till Käthes klass. Hon var en mycket dålig elev. Under många år hade Monika lidit av aptitlöshet, sömnsvårigheter och nervösa störningar. Ingen läkare hade kunnat finna någon förklaring till Monikas tillstånd. Hon var ständigt trött, gjorde aldrig sina läxor och kunde helt plötsligt lämna klassrummet under en lektion.
Käthe tog flickan i handen och följde med henne hem. Med slagruta kunde Käthe konstatera att flickans sängplats var placerad över en Currykorspunkt och en vattenåder. Sängen flyttades och inom en vecka var Monika helt frisk. Sedan sess har det aldrig varit några problem med henne.
Från hösten 1970 började Käthe forska intensivt och kunde hjälpa många elever med problem. När hon delgav sina erfarenheter till Pedagogiska Institutet i Salzburg 1972 fick hon ett stipendium för att göra en större undersökning.
Käthe undersökte fram till 1978 3.000 hus i 14 länder. Totalt ingår 11.000 personer i studien. Allt är mycket noggrant dokumenterat med skisser och fallbeskrivningar. Studien har sedan blivit underlag för en doktorsavhandling av Dr Karl Fischer i Salzburg.
Käthe kunde visa att 95% av barn med problem i skolan hade sina sängar över vattenådror, Currykorspunkter eller både och! Några barn hade också sina bänkar i skolan på Currykorspunkter. Att så sker går inte att undvika, men på Käthes initiativ har många skolor i Österrike infört rullande klasser där barnen byter plats varje månad så att ingen skall behöva vara utsatt för ett negativt inflytande någon längre tid.
Käthe menar att vattenådror framförallt ger trötthet och reumatism, men att de aldrig leder till nervösa problem, för det måste Currygitternätet vara inblandat. Currykorspunkter ger nervösa problem, kramptillstånd och störningar i vegetativa nervsystemet. Med tiden kan sedan också organiska sjukdomar utvecklas, speciellt om flera olika störzoner samverkar.
I alla bostäder finns det också bra platser. Det är rummet mellan Currylinjerna som Käthe kallar en god plats, vilket också är namnet på en av hennes böcker.
1. Käthe beskriver tio kännetecken på en patogen störzon vid sovplatsen
2. Motvilja mot sängen och mot att lägga sig.
3. Att ligga timvis uan att kunna somna.
4. Orolig sömn, snodda lakan och mardrömmar.
5. Att undvika vissa ställen i sängen, falla ur sängen, krypa ihop eller gunga fram och tillbaka.
6. Gå i sömnen, fly från sängen.
7. Frysningar, tandgnissel och svettningar.
8. Trötthet på morgonen, ofta också hela dagen.
9. Aptitlöshet, ofta till och med kräkningar på morgonen.
10. Missmod, nervositet, obehagskänslor och depressioner, gråt vid uppvaknandet.
11. Kramp, hjärtklappning i sängen.
Käthe uppmanar oss: Så fort ni hör ett barn som inte sover, utan gråter på natten, spill ingen tid, flytta sängen. Det hjälper ofta omedelbart och varaktigt!
Alla kan inte få hjälp av en rutgängare. Käthe uppmanar därför till SJÄLVHJÄLP:
Att flytta sängen helt på måfå hjälper ofta. Chansen är stor att man hittar en bättre plats om sovplatsen är störd.
Hundtest: En hund med sunda instinkter lägger sig aldrig på en störd plats. På landsbygden i Tyskland lät man förr hunden gå in i sovrummet innan man möblerade. På den plats hunden valde som sovplats ställde man sängen.
Käthe beskriver också ett stå- eller sitt-test. Genom att avslappnat sitta på en stol som man ställer på olika platser i rummet och ge akt på kroppens reaktioner som krypningar, kramp eller smärtor, kan man hitta en bra sovplats. Detta är i princip samma metod som Lama Kenthze beskriver!
Hur snabbt verkar då en flyttning av sängen? Hos barn omedelbart, hos ungdomar snabbt och hos vuxna längsamt, enligt Käthe Bachler. Vid organiska sjukdomar krävs naturligtvis också läkarvård.
normal
Protokoll 1674: "Önskebarnet"
Familjen N kunde inte glädjas åt något barn. Fru Erna hade tre missfall, starka nervösa problem, missmod och pirrningar i fötterna. Herr N var trött på morgonen och hade blodtrycksproblem och reumatism.
En undersökning av sovplatsen påvisade en Currykorspunkt tillsammans med vattenåder vid fru Ns sängplats. Sängarna flyttades genast och paret upplevde snart en förbättring av deras hälsa. Efter 1,5 år föddes deras efterlängtade barn, Martin.
Protokoll 1912: "Barnläkaren kan inte hitta någon sjukdom!"
Så berättade fadern, Dr K i Salzburg.
Vidare sa han att Clemens, 2 år, skrek och grät ständigt på nätterna.
Efter undersökning sade barnläkaren: Skrik, gråt och sömnstörningar hos barn är idag så utbrett att det inte alls kan betraktas som sjukdom!
Hos Clemens innebar sängförflyttningen en plötslig förbättring. Hans far skriver efter fyra veckor: "Förbättringen överträffar alla våra förväntningar! Redan första natten sov Clemens och sedan dess sover han varje natt utan att vakna. Vad detta betyder förstår bara de människor som inte fått sova en hel natt under 2 år!
100.000 Schilling har jag redan lagt ut på klinik-kostnader och medicin till min son. Ändå blir han ständigt återigen sjuk när han kommer hem. Han har ständiga ryggsmärtor. På morgonen är han alltid nästan medvetslös, också barnförlamning har han haft.
Så skriver min kusin P. Efter sängförflyttning fick pojken en god sömn och tillfrisknade snart. (Människor över störzoner har dålig motståndskraft mot infektionssjukdomar.)
Protokoll 2325: "Att bli som förryckt"
Denna unga patient gjorde efter ett lårbensbrott snabba förbättringar på sjukhus A. Efter en vecka bad hon att bli förflyttad till sjukhus B på sin hemort. Denna önskan uppfylldes. Här kunde hon däremot inte sova en enda natt, fick svåra smärtor, feber, aptitlöshet, förtvivlade, blev svagare, kände sig nära döden. 12 dagar gick. Läkaren och sköterskan kunde inte förstå varför. Slutligen bad patienten om att hennes sängplats skulle undersökas. Resultatet: korspunkt av Currylinjer samt vattenådror.
Överläkaren sade: Att störzoner har ett inflytande vet jag redan! Också för mig vrider sig rutan, men att det skulle vara orsaken till att denna patient inte sovit på 12 nätter har jag inte tänkt på!
Patienten fick tillåtelse att flytta på sängen. Dagen därpå ringde sjukhuset och berättade att hon sovit hela natten, hela förmiddagen och några timmar på eftermiddagen.
Käthe berättar att på ett annat sjukhus lät överläkaren flytta ut en säng ur ett tvåbäddsrum när hon upptäckte att ALLA patienter som legat där blivit sämre, Många hade också dött där.
Protokoll 2408: "Gottfried, 12 år, i Bad Wörishofen"
Gottfried hade genomgått en förvandling sedan han för tre år sedan fått denna sängplats. Sedan dess har han lidit av varbildningar i öronen, illamående, aptitlöshet, buksmärtor, stor nervositet, koncentrationssvårigheter, dåliga skolresultat trots intelligens. Han ger ifrån sig fruktansvärda skrik om natten. Modern sade: Detta var också för mig en stor skräck. Grannarna hörde barnet och gav rådet att uppsöka psykiater.
Efter undersökning av sovrummet fick Gottfried göra en sitt-test. På plats A sade han after några minuter: Hjärtat slår fortare. Jag är trött. Jag har en konstig känsla som är svår att beskriva. Jag känner mig missmodig.
På plats B sade han: Här kan jag sitta i timtal då jag känner att platsen passar mig.
Efter 2 månader skriver hans mamma: Jag måste tacka er än en gång av hela mitt hjärta, då ni hjälpt min son på ett så underbart sätt. Sedan ni var hos oss och vi följt era anvisningar har han inte mer varit sjuk och sover sedan dess på nätterna. Han ställer sig inte mer upp på nätterna och ger inte längre ifrån sig dessa skrik.
Tilläggas kan att Käthe Bachler är en djupt troende människa. Hon tar inte själv någon ersättning för sina undersökningar utan lever på sin pension. Hon uppmanar istället sina patienter att ge pengar till välgörande ändamål.