Hem

Troll Naturväsen

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 34082, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: Rowena
är Trobart och Naturväsen

Naturväsen.

Alias: bergsvarelse, goblin och trädknackare

normal

Trollen är skandinaviska naturväsen som mestadels bor inuti berg, och sägs enligt nordisk mytologi härstamma från urtidens is -och eldjättar.

De är ofta apliknande, lurviga, illaluktande varelser med kutiga ryggar och koliknande svansar. De har långa näsor och öron, samt plirande ögon som lyser som glödande kol i mörkret.

Ibland kan trollen se ut som vem som helst, och till och med vara riktigt vackra. Det har hänt att män har ingått äktenskap med trollkvinnor med fördelaktigt utseende, men man bör ta sig i akt. Trollen har en makalös förvandlingsförmåga och kan anta vilken skepnad som helst. Det kan visa sig efter bröllopsnatten att bruden inte var så fager trots allt.

Troll iklär sig alltid tunga, pråliga smycken och är galna i allt som glittrar. De samlar stora skatter i sina berg, och skyddar rikedomarna med svårlösta magiska sigill. Då och då har människorna haft gott utbyte av trollen som arbetskraft eller rådgivare, men i allmänhet är de utpräglat tjuvaktiga och stjäl allt möjligt från människorna. De är mycket förtjusta i våra matvaror, i synnerhet öl och brännvin, och är särskilt aktiva juletid. Då firar de också en egen festlighet och trollbergen reses upp på gyllene pelare som sprider ett varmt skimmer över nejden.

De kan göra sig osynliga, pressa sig igenom dörrspringor och öka eller minska i storlek. de är otroligt starka och snabba, och kan under stor brådska ta sig fram som rullande nystan. Dessutom har de förmåga att skjuta trollskott; att på håll tillfoga människor allehanda krämpor.

Trollen är mest ökända för två fula ovanor: Att bergta människor, det vill säga att stänga in folk i sina berg under lång tid och att byta ut människobarn mot sina egna ungar, så kallade bortbytingar. Bägge fenomenen har sin rot i trollens nyfikenhet och avundsjuka på människorna.

Det går dock att skydda sig mot trollangrepp. Förutom diverse magiska formler är saxar, kors, salt och stålföremål goda vapen mot trollen. Men deras värsta fiende är egentligen naturen själv. Solen förvandlar nämligen troll till sten och blixten söker trollhuvudet som en åskledare.


normal

Troll är släkt med jättar och den gotländska bysen. Tack vare John Bauer o/co har vi en uppfattning om att de är stora, klumpiga, fula, elaka och tämligen korkade. Det är inte alltid det stämmer. Trollflickor är tvärtom väldigt vackra och kan, med sin ludna svans, lätt förväxlas med en huldra.

Trollen bor i allmänhet familjevis inuti berg eller stora stenar. De är barnsligt förtjusta i guld och glitter och samlar ofta ihop stora skatter de bytt, lurat eller stulit ihop. Liksom vissa andra väsen håller de ofta boskap. Dessa är av god kvalitet och det kan vara ett riktigt klipp att byta till sig en trollko.

Trollen är lite avundsjuka på oss människor och rövar därför gärna bort både barn och vuxna. Ibland för att ha till arbetskraft eller något att roa sig med men ofta för att använda i avel.


normal

Troll tål inte solljus

Ett troll tål inte solljus. När dom bemöts av solljus så förvandlas dom till sten. Det finns många olika troll. Några exempel är:

  • Bergstroll är dom vanligaste, stora och dumma.
  • Skogstroll är ganska vanliga bor i skogen under marken hårdhudade som bara den, överlever solljus.
  • Grott-troll är stora och mycket dumma, bor i grottor.
  • Stentroll de är helt gjorda av sten och dem kan förvandla sig så dom ser ut som stenar, då överlever dom solljuset.
  • Trädtroll är väldigt sällsynta, ser ut som träd behöver solljus för att leva, tål inte eld.

normal

Trollen tillhör mineralriket detta gör det möjlight för dem att kunna förvandla sig till sten om det kommer människor. Om man vågar möta trollen så är de harmlösa väsen och gör ett stort arbete för jordens ekologiska balans. Människor har i alla tider lagt skulden på trollen. Framför allt när de misslyckats, gjort bort sig och inte vågat stå för sina egna misstag. Trollen är snälla väsen men har genom sagorna används som slagpåse.I vårt moderna samhälle behöver vi inte längre trollen för att skylla våra misstag på. Detta gör att de kan få vara ifred med sin uppgift. Om man är fredligt sinnad kan man möta dem. Men ofta skräms människor när de ser trollen. Deras utseende är enkelt och inte pråligt det är därför de dras till det som glittrar.