Hem

Bates metod

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 592378, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: taz76
Behandlar Ögon och Syn
Av William H Bates (1860-1931)

En metod för att få tillbaka sin syn. Bygger på att synfel beror på felaktiga vanor och spända ögon.

Alias: bates method, batesmethod, bates metod och batesmetod

normal

En amerikan som heter William H Bates arbetade fram en metod omkring 1900-talet för att kunna återfå synen som man hade som barn. Observera att om man har fått laser- kiurgi så fungerar inte denna metod och man ska inte använda den heller då. Det som Bates kom fram till var att synfel till största del beror på att man har fått felaktiga synvanor. I dagens samhälle där TV'n och datorn är en vanlig förekomst så har vi lätt att ta till oss felaktiva vanor.

Har du tänkt på hur ofta som skådespelare inte blinkar? Lägg märke till det nästa gång du ser en serie eller film. Det kan vara så att skådespelare får lära sig att dom inte ska blinka t.o.m. Kroppens naturliga funktion att blinka är ett väldigt viktigt skydd för ögonen, det rensar ut skräp och det ger närning via tårvätskan. Utan denna får ögonen en mycket tuffare miljö att stå emot.

En annan vana som man lätt får till sig av mycket TV-tittande t.ex är att man gärna vill se så mycket som möjligt på en gång. Man kan jämföra detta med att se på en tavla och se på varenda liten del på en och samma gång. Men detta är en omöjlighet för våra ögon är inte uppbyggda att klara av detta. För att kompensera för detta så diffuserar ögonen och man ser faktiskt hela bilden med en nackdel - man ser suddigt (diffuserar). Det man också gör är att man fokuserar på en punkt eller på ett område en väldigt lång tid; man spänner ögonen och musklerna som sköter ögats funktion.

Som jag skrev ovan så är det vanligaste att man går till en optiker för att rätta till detta problem. Men om man kikar lite grann på anatomi så ser man att ögonen sitter ihopkopplade med kroppens andra största nerv; synnerven. Den mänskliga kroppen har en otrolig förmåga att läka sig själv. En annan sak som hör hemma i anatomi som jag ska försöka förklara lite grann; innuti ögat så finns massor av receptorer av olika slag för att uppfatta och tolka det ljus som kommer in genom ögat. Utan att gå in på för mycket medicin så kan jag säga att det finns bara receptorer på en liten del av ögats bakre vägg och alltså så kan vi bara se en liten del av bilden skarpt. För att kunna se allt skarpt måste vi flytta blicken hela tiden så att ljuset faller på dessa receptorer.

Det finns ett litet intressant test som man kan göra.. det är att man fokuserar på en punkt i ett par minuter. Till slut så kommer denna punkten att försvinna men i själva verket så det man gör är att man diffuserar.

Visst kan glasögon och linser vara en hjälp när man mår som sämst men om du känner efter när du har använt glasögon länge och t.ex läst eller suttit vid datorn; mår ögonen verkligen så bra då? Är dom avslappnade och lugna? Enligt min erfarenhet är det inte så. När man bär glasögon/linser så tvingas ögonen att fokusera på ett sätt så att man ser skarpt även att ögonmusklerna är spända. Det är väldigt lätt att man fixerar blicken på en punkt, speciellt om man trött, man liksom spacear ut. En sådan vana gör det bara värre; ögonen blir mer och mer spända. Fortsätter denna vanan så kan det resultera i att man behöver starkare glasögon.

Bates metod menar att man kan lära sig att se normalt igen utan hjälp av glasögon. Det är en fråga om att tro på sig själv, pyssla med avslappningsövningar, att göra övningar för att inte fixera blicken, att leka eller utforska med vad man ser. Andningen är en viktig sak också givetvis för den bidrar till hur pass avslappnad man är i kroppen.

Jag har själv hållt på med denna metoden och erfarit s.k flashes - ögonblick då ögonen slappnar av till den grad att man ser bra igen utan glasögon. När jag upplevde det var det svårt att greppa först men samtidigt väldigt roligt. Så jag är övertygad om att man kan lära sig att slappna av och lära sig nya synvanor som är bra för ögonen.

Här är några tips så att du själv kan börja jobba med din syn:

*) Flytta blicken hela tiden, lek och undersök vad du ser.. följ linjerna och konturerna runt objekt. Fixera inte blicken på en punkt i mer än ett par sekunder.
*) Andas riktigt, jämt och gärna djupt. Meditation hjälper till med detta.
*) Om du vill så kan du använda en s.k nosepen vilket betyder att du tänker dig en fjäder som går ifrån din näsa. Den använder du för att följa konturerna och rita längs objekt som du ser. Att undersöka vad du ser.
*) Du kan använda en teknik som kallas för palming vilket innebär att du vilar ögonen i händerna (handlovarna ska vila mot kindbenen). Detta ska du göra så mycket du kan, det är ett bra tillfälle för affirmationer.
*) Under en träningsperiod så om du kan låta glasögonen/linser ligga. Om du har ett starkt synfel så kan du behöva använda träningsglasögon med en mindre styrka. Prata med din optiker så hjälper dom dig. Du kan fråga om ett recept på den styrka du har och själv beställa glasögon med andra styrkor ifrån nätet billigt

normal

Bates metod - Introduktion

Vi har fått lära oss att när vi ser dåligt finns inget annat att göra än att skaffa glasögon eller kontaktlinser. Det är inget annat än kryckor som man blir beroende av (mentalt också) – men det är inte nödvändigt. Dessa artificiella hjälpmedel fixar inte till det egentliga problemet – du ser fortfarande diffust.Man kan jämföra det med traditionell medicin: huvudvärk? ta en värktablett, orolig mage? drick något lugnande. Det fixar problemet tillfälligt men det finns fortfarande kvar och kan t.o.m bli värre om man fortsätter ignorera det.

Ögonläkaren Dr. William H. Bates MD (1860-1931) upptäckte vanorna och principerna bakom en naturlig syn. Han kom också på vad som stör naturligt seende och började lära ut detta till sina elever. Dom fick bokstavligen lära om hur man ser.

Bates motsatte sig dåtida forskning om orsaken bakom synfel därför att han fann så många motstridande bevis som ögonläkare. Hans forskning sträckte sig över flera årtioenden om den riktiga orsaken bakom närsynthet, långsynthet, astigmatism m.fl. Detta gjorde att han tvingades sluta som lärare på New York Post-Graduate Medical School and Hospital.

I Juni 1923 skriver Bates i sitt magasin Better Eyesight: “...mina metoder är dom som ett normalt öga använder.”

Diffus syn är ett meddelande från hjärnan och kroppen att personens visuella system är i obalans med naturen. Bra syn är en samhörighet – dålig syn är en tappad samhörighet. Diffus syn skapas främst av hjärnan som ett tecken på förlorad kontakt med oss själva (och kroppen). Möjligheten att lära sig se naturligt är en chans att få tillbaka samhörigheten med sig själv.

Hur kommer det sig att många människor accepterar en teori som säger att dålig syn beror på ålder när många människor (särskilt i u-länder) har utmärkt syn vid 40,50,60,70 och t.o.m 90 års ålder? Idéen att dålig syn beror på ålder stämmer inte då många studenter av naturlig syn har kunnat förbättra sin syn med andra vanor. Orsaken till en bättre syn beror på att studenten lär sig bra vanor som ger avslappnade ögon.

Människan är en fantastisk varelse som kan läka ben, sår och brännskador läks, magsmärtor blir bättre. Varför accepterar vi då att synen som är det viktigaste sinnet och den enda delen i människokroppen som inte kan läka sig själv? Synnerven som går ifrån ögonen är dessutom kroppens andra största nerv. Är verkligen konstgjorda glasögon och kontaktlinser det enda sättet? Bates menar att så är inte fallet.

Problemet med glasögon och kontaktlinser
Istället för att söka efter orsaken till dålig syn och återställa den skaffar sig människor glasögon/linser. När synen sedan blir sämre över tid så skaffar man sig ännu starkare “kryckor”.

I boken “Perfect sight without glasses” skriver Bates följande: “På en grav i kyrkan Santa Maria Maggiore i Florens står det; Här ligger Salvino degli Armanti, uppfinnaren av glasögon. Må gud förlåta honom.” Men glasögonens historia går ännu längre tillbaka. Romarna måste ha vetat någonting om att förstärka synen då det står skrivet att Nero såg på spelen i Colosseum genom en konkav lins monterad i en ring.

Det är ingen hemlighet att det mänskliga ögat har en ovilja mot glasögon. Varenda optiker vet att man måste “vänja sig” vid dom och ibland lyckas inte det heller. Människor med svår när-/långsynthet har stora svårigheter att bli van vid glasögon. Dessa starkt konkava glasögon som krävs gör att objekt kan verka mindre än dom är medans konvexa glasögon kan göra objekt större än dom är. Detta är obehag som inte går att göra någonting åt. Likaså kan färgskiftningar uppstå med starka glasögon; färger kan verka mindre intensiva än dom är. Självklart får man ett begränsat synfält där man ser klart som inte går att undvika. Även om synfältet är större med kontaktlinser så är det ändå begränsat jämfört med ett normalt öga utan “kryckor”.

Närsynthet får ofta följdfelet astigmatism med tiden som är svårt att korrigera. Behöver jag nämna problemen med imma som uppstår kalla dagar... Listan kan göras nästan hur lång som helst.

Kontaktlinser är inte så mycket bättre dom. Visserligen får man ett större synfält men det kan uppstå många problem: passar inte på hornhinnan, obekvämt att hantera, irritation i ögat och ögonlock, sår och infektioner, allergiska reaktioner mot disinfektionsvätska, röda ögon, syrebrist som kan leda till sår på hornhinnan o.s.v.

En negativ biologisk återkoppling (“biofeedback”)
För många människor skapas följande negativa förlopp utav konstgjorda korrigeringar:

1. Den första mentala och fysiska ansträngningen av felaktiva synvanor spänner ögonmusklerna och skapar dålig/diffus syn.

2. Korrigerade glasögon/linser låser musklerna i ett läge. Hjärnan och kroppen är nu förvirrad. En bra syn ska upplevas när personen är avslappnad. Diffusheten är ett meddelande om obalans och säger att du ska återgå till en avslappnad syn. Glasögon/linser säger till kroppen att allt är “bra” - men det är det inte. Den mentala och fysiska ansträngningen finns kvar.

3. Den ökade ansträngningen spänner ögonmusklerna ännu mer och skapar mer diffus syn. Det är som om kroppen vill ge dig sämre syn oavsett vilka konstgjorda medel som används. Diffus syn är ett korrekt meddelande som säger att du ska ta bort spänningarna. Tyvärr lyssnar de flesta inte på detta i industriländer.