Hem

15 - Djävulen Kort i Stora Arkanan

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 596, v3 - Status: normal.
Försteredaktör: Zorna
Denna text är importerad från /old/psi/tarot/trumf_15.html
är Kort i Stora Arkanan

Att bli medveten om illusionen av att vara separerad från andra

Alias: djävulen, le diablo och trumf 15

normal

Rider deck

Symboliserar: Ödeläggelse, härjning, våld, våldsamhet, enastående ansträngningar, kraft, olycksöde; det som är förutbestämt men för den sakens skull inte ont.

Omvänd: Ont olycksöde, svaghet, blindhet.

normal

15 - Djävulen

Djävulen representerar illusionen av att inte duga som man är, att vara utanför, ha skuldkänslor och självanklagelser. Att bakgrunden är svart är dels för att det som ligger bakom är omedvetet, och dels för att illusionen inte är sann. Djävulen kan också vara en väktare eller ett surrogat för andlig tomhet.
Om man vänder på ordet devil får man lived, och vänder man på ordet live, får man evil.

Symbolbeskrivningen är gjord utifrån A. E. Waite / P. Colman Smiths Tarotlek.

Djävulen separerar människan från Gud och det visas tydligt i handen han håller upp; långfingret och ringfingret är skilda åt, medan på kortet Översteprästen är handens lång- och pekfinger tillsammans; en symbol för välsignelsen mellan Gud och människan.

Tronen han sitter på symboliserar frusna energier, och det är genom att se igenom illusionerna (kedjorna) som vi kan befria oss (halsringarna sitter väldigt lösa).

UPPHOVSRÄTT ©

Enligt lag om upphovsrätt av den 30 december 1960 är ändringar eller omskrivning av innehållet i denna text, helt eller delvis, förbjudet utan medgivande av författarinnan Zorna, eller Zornas Utbildnings Centrum. Förbudet gäller även varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering eller bandinspelning.