Hem

Platon Filosof

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 1449, v1 - Status: normal.
Försteredaktör: zool
Denna text är importerad från /old/person/platon.html
är Filosof

Platon, som var elev till Sokrates, grundade Akademin, en skola i Aten, där man undervisade i filosofi, matematik och gymnastik.

Alias: plato, platon och platons

normal

Platon, som var elev till Sokrates, grundade Akademin, en skola i Aten, där man undervisade i filosofi, matematik och gymnastik. Platon menade att allt som vi kan se i naturen bara ar skuggbilder av de eviga former som finns i idéernas värld. Han ansåg också att människans själ är odödlig, att den existerat innan den bosatte sig i en kropp och att den kan känna en kärlekslängtan, eros, tillbaka till sitt ursprung till idéernas värld.


normal

Platons grottliknelse

Det mesta Platon hade lärt sig kom från Sokrates, fast han hade givetvis mängder av egna idéer. Den mest välutvecklade teorin är idéläran. Ett känt exempel är grottliknelsen som jag tänkte berätta lite om nu. Jag tycker den säger mycket.

Tänk dig en grotta. Längst in i grottan sitter en grupp människor fastkedjade vid händer, fötter och huvud. De kan inte ta sig där ifrån, inte ens vrida på huvudet. Utifrån grottans öppning skiner solens strålar in. Människorna, som suttit fast här sedan födseln ser endast skuggor av det som händer där ute.

Dessa människor känner ingen sorg över detta, eftersom de föddes såhär, och har lärt sig leva med det. Dessa skuggor på väggen är deras verklighet, eftersom de inte sett något annat så är det ju givetvis det som är ”verkligheten”.

En dag kommer, då en av dessa människor tänker lite på objekten han ser (skuggorna), han försöker öppna sina sinnen, och kommer tillsist på att han kanske skulle försöka bryta sig loss. Han lyckas tillsist, han vänder sig om…

Han chockas av solens strålar, han blir förblindad och kan inte urskilja det han ser. Hans ögon har aldrig varit med om annat än dunkel. Sakta, sakta vänjer sig hans ögon och han skådar världen för första gången.

Ännu en chock ges, han kunde aldrig ana att det fanns en hel värld i 3D bakom honom. Han förstår knappt det han ser. Fantastiskt, han börjar nu också se färger. Hur kunde han ha missat något så vackert under hela hans liv? Han tar sig ut ur grottan, han kollar på de gröna träden, glittret i sjön och fåglarna i skyn.

Efter dagens stora upplevelser återvänder han till grottan för att berätta det fantastiska han sett. Det gick inte som han hade trott, människorna såg honom som galen. Vad talade han om? Hur skulle en grupp människor som hela sitt liv sett på ett visst vis kunna förstå vad han menade? De var fler än honom, det var de som hade rätt, inte han. Det hela slutar med att han dödas av ickeförstående…

Vad menas då med denna liknelse?
Det Platon försökte förmedla var att det var dessa fastkedjade människor var mänskligheten. Fastlåsta och trångsynta. Mannen som tänkte efter och begav sig ut på nya äventyr var en filosof som började tänka själv och i andra banor. Han syftade främst på Sokrates som faktiskt blev dödad för det han upplevt.

Vi kanske tänker: ”Vi lever ju inte fastkedjade!”.
Hur vet vi det, om vi inte har upplevt annat? Visst, vi ser inte skuggor, men för en som upplevt den riktiga verkligheten kanske detta upplevs som skuggor. Vem vet?
Hela vår värld som vi är vana att se den kanske är en lögn, en synvilla. Vi är psykiskt fastkedjade. Vem har fängslat oss? Samhället? Vi själva?

Vi vet ju alla vad tvådimensionellt är, höjd och bredd. Vi lever ju i en tredimensionell värld, där även djup setts in i bilden. 4D sägs vara rumstiden, men vad händer om vi börjar tänka i 5D? Ett begrepp som de flesta inte ens hört talas om. Vadå 5D? Hur skulle det se ut? Jag vet faktiskt inte. Jag vet dock att för en som levde i en 5D-värld skulle våran värld liknas med ett värld på ett papper (2D) för oss. Jag säger inte att det finns en femte dimension, men vi kan aldrig bevisa motsatsen förän vi lossat på våra bojjor. Våga tänka i nya banor!

normal

Citat

Må ingen komma in här som är okunnig i matematik

Allting blir ingenting är

Planeternas rörelse var enbart skenbar ty rörelsen var i själva verket sammansatt av flera likformigt cirkulära rörelser, dvs rörelser med konstant hastighet uti fler cirklar.