Fakta om Bärnsten
Bärnsten kan vara ljusgul, brun, röd nästan färglös, mjölkigt vit, blå-svart, svart, violett samt grönaktig (det finns uppåt 250 olika färgvarianter). Den kommer från barrträds, med det gemensamma namnet Pinus succinifera, kåda. För att få kallas bärnsten måste stenen var äldre än 20 miljoner år.
Det finns idag sten ute på marknaden som inte uppfyller ålderskravet. De kan till och med vara tillverkade i nutid genom att man tar ut kåda från barrträd i New Zeeland och låter den stelna. Somliga av de bärnstenar som har djur och växter i sig är så kallade falska bärnstenar som även kan vara tillverkade i nutid. Man ska akta sig för när man köper bärnstenar med djur eller växter i sig, att de inte är falsk bärnsten.
Stenen är oftast i sin naturliga form matt på grund av sina otaliga små blåsor eller sprickor. Genom kokning i olja kan man få bort luftblåsor i bärnstenen och inneslutna vätskor och förbättra kvaliteten. Många av stenarna i affären är kokade stenar och inte äkta i sin färg.
Man kan även pressa ihop mindre oanvändbara bitar till större mer säljbara bitar bärnsten.
Det finns även andra former av falska bärnstenar på marknaden; exempelvis plast eller glas.
Ett sätt som man kan skilja på plast eller glas från äkta bärnsten är att bärnsten inte känns kall mot huden direkt när man tar upp den. Man skulle i princip kunna lägga bärnsten i frysen och när man tar ut den och lägger det mot huden så ska den inte vara kall. Samt att den inte ska väga för mycket, bärnsten är nämligen en mycket lätt sten.
Ett annat sätt att identifiera den är att bränna en bit av bärnstenen. En äkta bärnsten ska lukta kåda när den ryker. Kanske ett oekonomiskt sätt. Man kan försöka använda en varm nål och bränna en liten punkt på ett ställe där det inte märks efteråt.
Det finns även ett test som går ut på att lägga bärnstenen i mättat saltvatten. Äkta bärnsten flyter i mättat saltvatten medans andra material kan sjunka till botten.
Bärnsten flyter dock inte i osaltat vatten, vilket lätt plast gör.
Slutligen så blir bärnsten elektriskt laddad vid gnidning med tyg och drar till sig små bitar av t.ex. papper.
Förr i tiden användes bärnsten som rökelser och även som läkemedel mot de mest skilda sjukdomar, medan den idag är en smyckessten som sägs besitta helande krafter.
Precis som pärlor mår bärnsten bra av att användas. Men utsöndringen frön huden kan med tiden färga bärnstenen. Man kan rengöra bärnsten i ljumt vatten, dock inte hett, med lite diskmedel. Därefter ska man smörja in bärnstenen i vegetabilisk olja.
Att tänka på är att parfym och hårspray innehäller alkohol, vilket kan få bärnstenen tappa sin lyster.