Hem

Ouspenskys teori om tarotkortens uppkomst Teori

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 577284, v4 - Status: befäst.
Försteredaktör: Zussi
är Teori

Ouspenskys teori om att Tarot är Gud, människan och universum.

Alias: ouspenskys teori om tarotkortens uppkomst

befäst
Ouspenskyteoribild
Ouspenskys diagram.

Ouspenskys teori gick ut på att Tarot representerade Gud, människan och universum. Detta uttrycktes i ett diagram med en mittpunkt, en triangel och en kvadrat.

Triangeln representerade Gud och den heliga treenigheten, punkten i mitten var människans själ och kvadraten var den verkliga, fysiska världen.

År 1912 skrev Ouspensky boken The Symbolism of the Tarot. Ouspensky skrev i boken att Tarot är en sammanställning av de hermetiska vetenskaperna - Kabbala, alkemi, astrologi och magi. Ouspensky instämde även med Eliphas Lévi och Papus om att de fyra hovkorten i varje svit symboliserade Tetragrammaton.

A.E. Waite lär ha ogillat Ouspenskys spekulationer och ha uttalat följande ord: Mr Ouspensky, there is no love in your system! (Det finns ingen kärlek i ditt system, herr Ouspensky).En annan engelsk mystiker (Miller J.W.N. Sullivan), vän till Aleister Crowley, fördömde systemet och kallade det ondskefullt.

Ouspensky placerade de 21 korten ur stora arkanan formade som en triangel med sju kort vid varje sida. En punkt i mitten av triangeln representerade kort nummer 0 (The Fool). Runt triangeln placerade han de 56 korten ur lilla arkanan med 14 kort utefter var sida.