Hem

Mental träning Självhypnos

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 760, v1 - Status: normal.
Försteredaktör: fredrik
Denna text är importerad från /old/psi/mental/traening.html
är en sorts Självhypnos , Praktiserbart och Trobart

Mental träning handlar om att påverka sitt eget tänkande för att uppnå psykiska (och eventuellt parapsykiska) resultat.

Alias: mental träning

normal

G Lozanov, mannen bakom suggestologin och suggestopedin, där man t.ex kan lära ut främmande språk flytande i tal och skrift på bara ett par månader, har fått ett par böcker översatta till svenska.

Jag vill att alla ni som läser detta går ut för att påverka skolväsendet så att vi i framtiden får en bättre skola.

Appropå det läste jag i dag i en tidskrift om barn om en skola där de blandat Waldorf- och Montessori-pedagogik med egna ideer. En lågstadieskola utan skolbänkar, kated och svarta tavlan. Rummen är fyllda av vackra ting och ser mycket trevligt ut. Eleverna jobbar intensivt på egen hand, stimulerade av miljön och sitt ansvar. Det är 50 elever där uppdelade på tre rum: orienterings-ämnen, svenska och matte.

Nu när jag läst boken så märker jag att suggestopedin faktiskt liknar de vanliga alternativskolerna. Fast de kanske är mera medvetna om de psykologiska grunderna. I storskaliga experiment med många skolor och tusentals barn har det visat sig att man kan lära ut två årskurser på ett år, minska antalet skoldagar, slopa hemläxorna, förbättra den psykiska hälsan, kreativiteten och glädjen inför lärandet, samt nå klart bättre resultat, efter första året, än vad de med det vanliga systemet når efter två år.

Detta bygger mycket på ett mycket speciellt och utarbetat sätt att kombinera ämnena och presentera dem i spel, musik, osv så att det stimulerar hela hjärnans inlärningsförmåga. (Barnen lär sig läsa böcker på bara tio dagar!)


normal

Men detta är inte det samma som Silvametoden lär ut. Silvametoden går ut på att lära ut hur man kan påverka sina egna inre mentala resurser.

Silvakursen hålls även för barn, och då på ett mycket lekfullare sätt och barnen lär sig också bättre. Av etiska skäl har de en åldersgräns på 7 år för att barnen ska kunna kritisera vad de lär sig.

Men tänk den dag då mental träning kunde läras ut direkt i skolerna på ett mera genomgående sätt än den korta kursen, som är mycket komprimerad.

Friskolorna gör detta möjligt idag. I vissa skolor finns det idag TM på schemat. Men det går ju att göra mycket mera än så.

Det finns inga naturlagar som hindrar att vi som tolvåringar kan börja på universiteten. Tvärt om. Och det ger dessutom endast positiva bieffekter.


normal

Genom att skapa medvetna bilder, använda ord som ger positiv kraft. Så kan vi påverka våra känslor och vår uppfattning av världen och olika situationer. När vi skapar en stark målbild och lever oss in i den. Kan kroppen börja tona in sig på det som en verkliget. Vi får en omprogrammering av oss själva. Mental träning är ett medvetet instrument för förändring och påverkan på sin egen person.