Hem

Sjungande skål Magisk rekvisita, Musikinstrument

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 518683, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: trollkärring
är Magisk rekvisita och Musikinstrument

Instrument av tibetanskt ursprung, som bl a används till religiösa och andliga riter.

Alias: aum-skål, böneskål, kinesisk skål, sjungande skål och tibetansk böneskål

normal

Den tibetanska skålen, eller den sjungande skålen som den också kallas, är ett gammalt instrument som uppskattningsvis började användas runt år 400 f Kr.

Instrumentet består av en rund metallskål med tillhörande trästav, och man spelar på den genom att placera skålen i ena handflatan och därefter antingen trumma med staven mot skålen eller gnida staven mot skålens utsida. Skålen finns i många olika storlekar för olika tonhöjder, och man kan även själv påverka tonhöjden på instrumentet genom att t ex linda in staven i ylle, vilket ger en lägre ton än normalt.

Det viktigaste på skålen är själva kanten eftersom dess jämnhet är det som främst styr skålens kvalitet och också är vad som ger skålen dess specifika klang. Kanten kan vara lika tjock som skålen i övrigt, och kallas då inom vissa traditioner för yin-skål då den avger ett mjukare ljud. Den kan också ha tjockare kant än resten av skålen, och går då under benämningen yang-skål eftersom tonen blir starkare.
Den sjungande skålens toner kan i båda utförandena vara spröda eller väldigt intensiva beroende på hur man spelar på den, och det är viktigt att skålen inte hindras av handen man håller den i eftersom ljudet är beroende av den vibration som uppstår i skålen.

Den sjungande skålen används flitigt i religiösa och andliga riter. Tibetanska munkar använder den vid bön och meditation för dess lugnande inverkans skull. Den rogivande effekten gör också skålen lämplig för andnings- och avslappningsövningar, chakraarbete och yoga.
Skålen sägs dessutom ha en helande och renande effekt, varför den är populär inom exempelvis feng shui, massageterapi och reiki healing.
För schamaner är den ett utmärkt transinstrument.

Den sjungande skålen finns i flera olika sorters metaller, detta därför att astrologin menar att olika metaller korresponderar med olika slags planeter och därför har olika slags inverkan.

Författaren Dirk Gillabel föreslår i sin bok ”Singing Bowls – A Guide to Healing through Sound” att skålen används för att öppna tredje ögat. Detta göres enligt honom genom att skapa en resonans i skålen och därefter låta den snudda vid pannchakrat. Vibrationerna från skålen kommer då att ha en renande och öppnande effekt pa det tredje ögat, menar han.

Oavsett om det nu är så att skålens energier fortplantar sig genom rummet och absorberas av det som behöver ljus och helande, så är det ju allmänt vedertaget att musik har en läkande effekt på mänskan, såväl fysiskt, psykiskt och spirituellt. Därför är den sjungande skålen ett alldeles utmärkt instrument, och trots sitt speciella ljud är den omtyckt av de flesta.