Hem

Carlos Castaneda Schaman, Författare

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 1556, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: Runar
Denna text är importerad från /old/person/castaneda_c.html
är Schaman och Författare

Carlos Castaneda var en lärljunge till trollkarlen Don Juan.

Alias: carlos castaneda och castaneda, carlos

normal

Carlos lärljungaskap

Carlos Castaneda var en lärling hos trollkarlen och shamanen Don Juan. Carlos fick lära sig om olika hallucinogena växter och svampar. Han fick också av Don Juan lära sig att använda sig av dessa shamanistiska verktyg i sin andliga utveckling, sitt sökande efter makt och kunskap.

normal

REKAPITULERA "att göra sej fri jaget"

Skicka gärna brev om din egen erfarenhet av rekapitulering > recapnow@yahoo.com

Besök också dessa sidor(engelska): nagual.net har ett forum kring rekapitulering. På sustainedaction.org som har ett kritiskt öga till Carlos Castaneda, finns en intressant diskussion kring rekapitulering med deltagare som har sina egna personliga erfarenheter och tankar. För information kring Carlos Castaneda besök nämnda sidor men även castaneda.orgsom är den officiella sidan.

L I S T A N P L A T S E N A N D N I N G E N

Skapad Januari/Februari 1999 + Mindre uppdateringar April/Juli 2001
REKAPITULERA
Att göra sig fri jaget

Jag är inte på något sätt en lärare, eller ens erfaren i konsten att rekapitulera. Denna skrift är en slutsats efter att ha läst Castanedas böcker och delar från Ixtlan mailinglist. Jag har även haft turen att hitta intervjuer av Castaneda & andra. Denna skrift har jag sammanställt av den enkla anledningen, att jag vill förstå. Jag har försökt erinra mig allt jag läst , och kanske tillslut förstå hur jag ska gå till väga. Jag tackar alla de som utryckte sin mening om Rekapitulering i IML.
Listan
--------------------------------------------------------------------------------

Listorna bör göras klara i förhand, innan rekapituleringen påbörjas. Detta kan ta veckor, men är en viktig del av processen. Listorna kommer att utgöra den karta med vilken ditt sinne lotsas tillbaka till de ögonblick då det inträffade tog plats.

Du gör två listor, den första inkludera alla personer med vilka du haft sex med. Under den sexuella akten förbrukas den mesta av din energi, och du tar emot en stor del energi som inte är din. Att först gå igenom listan med de personer du haft sex med, kan ge dig den energi du behöver för att minnas och kunna återskapa andra glömda situationer & möten. Den energi du får tillgång till, kommer att fungera som en språngbräda.

Den andra listan ska innehålla alla de personer du någonsin träffat. Just denna uppgift kan tyckas omöjlig, men börjar du bara med den person du mötte igår och sakta går tillbaka i tiden så kommer du att märka en kedjelänk du kan följa bakåt. Det kan hjälpa om du, för att kunna minnas, delar upp livet i olika platser. Arbetsplatsen, dagiset, skola, mataffären, puben, osv. och försöker minnas alla de personer du träffat på respektive platser. Den ena platsens möten kan leda till minnen av andra platser, personer & möten. Du behöver inte försöka komma ihåg allt i en viss ordning , bara du eftersom listan tar form, försöker lista personerna i en något sånär lista med början och slut. Där de första personerna på listan, antingen är de första du någonsin mötte, eller de sista du mötte. Listan för din rekapitulering börjar med nutid och arbetar sig bakåt, eller börjar från det första mötet och arbetar sig framåt till nutid.

Förutom de sexuella mötena, finns det andra situationer i ditt liv som tagit upp och låst mycket av din energi. Dessa andra situationer & möten som du kan erinra dig, skulle också kunna fungera som språngbräda för din rekapitulering. Det kan vara situationer du själv upplever som uppenbara för granskning. På detta sätt kan du komplettera den första listan som innehåller dina sexuella möten, men andra situationer & möten som förbrukat stor del av din energi. Den första listan är till för att ge dig den knuff eller den språngbräda du behöver för att kunna genomföra din rekapitulering.

Det är viktigt att din lista har en ordning, vare sig detta betyder att du börjar med det första eller sista mötet. Bara om det har ett syfte kan du överge ordningen. Den första listan är ett exempel på att överge ordningen, och dess syfte eller uppsåt är att ge dig den knuff, eller att vara den språngbräda du behöver för att kunna genomföra din rekapitulering på ett gynnsamt sätt.

Victor Sanchez har många praktiska tips i sin bok Don Carlos lära - Praktiskt tillämpning av Carlos Castendas verk. Finns tyvär inte på svenska, men den engelska titeln är: The teaching of Don Carlos - Practical applications of the works of Carlos Castaneda. CC har dock inget själv med boken att göra, boken kretsar kring VC egna slutsatser av CC's verk. Nedan har jag extraherat några tips från boken kring listan.
Några praktiska tips för att skapa din lista.
1.Välj ett antal delar av ditt liv att rekapitulera
2.Dela upp delarna i områderna
3.Dela upp områderna i olika etapper
4.Dela upp etapper i specifika händelser Delar av ditt liv kan vara lägenhet du bott i, hus, eller olika städer. Om du bott hela ditt liv i samma lägenhet eller hus, så är naturligvis bättre att dela upp efter andra större händelser, tex olika jobb, kurser eller kanske kärleksaffärer.
Område
Delar upp mitt liv efter vilka hus jag bott i
1. Drottninggatan 19. stockholm (nuvarande)
2. Storgatan 14. Umeå
3. Backutv.8. Östersund
4. Stengränd 12. Luleå
5. Farmors hus. Kiruna Har du valt att utgå ifrån olika hus du bott i så listar du husen från där du bor nu, till det första hus du bott i.
Etapper
Delar upp mitt liv i varje hus i olika etapper
1. Drottninggatan 19. stockholm
1.1 Rekapitulerings listan (nuvarande)
1.2 Castanedas böcker (från ett år tillbaka)
1.3 Renoverade huset
1.4 Farfars sjukdom
1.5 Flyttade in i huset
Nu börja du med det hus du bor i för närvarande, och listar upp olika etapper på vad som hänt under den tid du bott där. Du börjar med de senaste tex rekapitulerings listan och forsätter tills det sista som tog plats när du bodde i det huset tex flyttade in.
Händelser
Delar upp de olika etapperna i specifika händelser
1.1 Rekapitulerings listan
1.1.1 Jag skrev listan
1.1.2 Lunch med en kompis
1.1.3 Pratade med grannen
1.1.4 Var på skansen
1.1.5 Läste om rekapitulering
Dags att specificera scenerna i händelser som tog plats. Du tar den senaste tex rekapitularings listan och listar upp allt som skett. Tex jag skrev listan, och sedan jag åt frukost osv tills du täckt allt fram till etapp två på listan av etapper.

Som du kan räkna ut av exemplen ovan, blir lista som ett gigantiskt träd av händelser. Något som verkligen hjälper en att komma ihåg. Bara att sätta ihop denna lista kommer att hjälpa dig med själva rekapituleringen, eftersom du öppnat dörren till ditt förflutna. Mjukat upp din fogpunkt.

Platsen

--------------------------------------------------------------------------------

När du har din lista och har riktat in dig på att rekapitulera, måste du hitta en plats där du kan genomföra detta. Platsen är inte viktig i sig, det du behöver är ett ställe där du avskärmas från omgivningen. Det kan vara allt från en trädkoja till en garderob eller en grotta. Även duschkabinen duger. Det viktiga är att du avskärmas så mycket som möjligt, vilket också betyder att du stänger in dig själv och sätter press på din ljuskropp. Se till att du kan sitta bekvämt.

När du har uppnått en viss erfarenhet av rekapituleringen, kan du göra detta när som helst och var som helst. Har du då bara tillräckligt med energi, kan du rekapitulera medan du gör annat så som att diska, se på tv eller tar din promenad. När du står i duschen rekapitulerar du händelserna kvällen innan. Vid kafferasten rekapitulerar du frukosten. Då är det ändå viktigt att du avsätter en viss tid varje dag och bara rekapitulerar. En del rekapitulerar innan de somnar på kvällen i sin säng, och fortsätter att rekapitulera in i drömmandet.

Andningen

--------------------------------------------------------------------------------

När du sitter i din garderob redo för rekapitulering, ta det första namnet på listan och ta dig till minnes det sista mötet med den personen ( eller det första), visualisera den plats ni möttes på försök att erinra dig alla de små detaljerna i rummet, väggar, golv, tak, bordet, sakerna på bordet färgerna på gardinerna, personen, hans kläder, er dialog och den känsla du kände. Andas in allt detta, andas in för varje detalj, andas in dialogen, andas in väggen, andas in den känsla du får, osv, osv, .... Efter varje detalj du andas in, slappna av och andas ut. Sedan tar du nästa detalj, andas in medan du minns den, slappna av & andas ut. Fortsätt med detta tills du är mätt, du kommer att känna när du är klar med scenen. När du andats in och andats ut varje detalj du kan erinra dig, då kan du gå till nästa scen med denna person på listan. När du på detta sätt gått igenom varje scen , möte med denna person på lista, tar du nästa och upprepar på samma sätt.

En teknik som underlättar, och som används av många är att använda huvudets riktning. Man börjar med huvudet riktat mot höger axel (inte för våldsamt), andas sedan in medan du roterar (vänder) huvudet mot vänster axel (det är här du erinrar dig scenen.andas in energin.). Vänd sedan huvudet rakt framåt medans du andas ut. Vänd sedan huvudet mot höger axel och börja om. Efter att du är klar med scenen, avslutar du med att(medans du håller andan.) vrida huvudet från höger till vänster, och sedan till höger igen.

Det viktiga är inte huvudets riktning, andingen är. Den livsgörande andningen är den som återställer din energi. Det är den som är magin.

Taisha Abelar lär ha sagt att om man rekapitulerar i drömmandet bör man röra huvudet upp - ner, istället för vänster - höger när man andas scenen.

Slutord

--------------------------------------------------------------------------------

När du rekapitulerar behöver du inte till en början bry dig om detaljer du omöjligen lyckas minnas, just dessa detaljer har inte lämnat spår i dig. Eller rättare sagt, ditt energi-avtryck i scenen inkluderar inte alla detaljerna. Visst är din energikropps minnesbilder kopmpletta, men det är din första uppmärksamhets fördämningar som fokuserat din energikropp på ett fragment av scenens detaljer. För att få grepp om detta avtryck kan du göra en enkel övning:

Gå till en en större byggnad, kanske det lokala bilioteket. På ett biliotek kan du antagligen utföra detta i lugn & ro. Sätt dig någonstans du kan få vara ifred. Blunda och försök bygga upp en komplett bild av biblioteket, eller just det rum du sitter i. Ta god tid på dig.

När du känner att du byggt upp en klar bild, öppna ögonen och titta dig omkring. Anteckna vad vilka detaljer du missat. Vilka delar av bilden var klarast? Du kanske mindes exakt var toaletterna ligger, eller hur du ska gå för att hitta nödutgången? en klar bild av allt kring den där sköna fotöljen du brukar sitta i? Kanske fanns det stora palmväxter vid utlåningsdisken du inte alls mindes? Där du lägger din uppmärksamhet i det rum du vistas är ditt avtryck av din energi-signatur. Samma gäller också interaktion med människor.

---

Du blir aldrig färdig med att rekapitulera. För varje gång du går igenom ditt liv, desto mer kommer du ihåg (återupplever). Men eftersom du blir mer erfaren av att rekapitulera, ju lättare blir det. Att rekapitulera är att samla ihop all den energi du har gjort av med, det är det mest effektiva sätt att samla på energi. Det är även det mest effektiva sättet att bryta sitt levnadsmönster, att krossa sina förutfattade meningar och att inte begränsas av sin personlighet. Det hjälper alltså en till att utöva jagets icke-göra. En del krossar sina lådor i vilka de har rekapitulerat, bara för att symbolisera och förtydliga att de inte längre är begränsade av sin personlighets gränser.

Friheten är mitt mål.

Diverse bakgrundsmaterial, på engelska:
""[ Jack Schryver | David Worrell | Anonym1 | Anonym2 | JJ. Stoecker | Toliodo | Theone ]