Mabon
Ljuset balanserar lika med mökret och hösten tar sin början. Högtiden markerar skördetidens fulländning som började vid Lugnasadh och som ska nu vara slut nu.
Mabon kallas även för Vinskörden, Avalons fest m.m, och namnet Mabon kommer från den walesiska guden med samma namn.
Guden förbereder sig för att lämna sin fysiska kropp och för att påbörja sitt stora äventyr in i det okända, på färd mot förnyelse och för att än en gång få födas av gudinnan.
Naturen tar tillbaka sina gåvor och förbereder sig för vinterns viloperiod, och wiccaner förbereder sig för årets mörka period.
Inom vissa traditioner firar man Mabon för vinskörden (växten) och vinet. Högtiden associeras även till äpplen som en symbol för förnyelse. Avalon, som är ett av många keltiska namn för dödsriket, betyder egentligen äpplenas rike.
Denna tiden kan du passa på att ta långa härliga promenader i naturen, för att kunna skåda det döende och ändå vara medveten om att det åter bringar liv. Samla frökapslar och torkade plantor, samtidigt som du går där. Om du vill kan du använda en del till att dekorera altaret med, och en del sparar du till framtida örtmagi. Under ritualen kan du välja att äta majsbröd och dricka cider, om du vill.
Mabons färger är orange, gulbrun och rödbrun, och några av dess symboler är äpplen, vinrankan, vinet, kransar m.m.
Mat som passar till Mabon är mat som associeras till den andra skörden; så rätter som innehåller spannmål, frukt och grönsaker är att rekommendera, speciellt majs. Att äta majsbröd är tradition på Mabon, likaså är bönor och tillagad squash.