Hem

Qi gong Dans, Meditation, Andlig utveckling, Helande

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 11956, v8 - Status: normal.
Försteredaktör: taz76
är en sorts Dans , Meditation , Upplevbart , Praktiserbart , Andlig utveckling och Helande
kan vara en del av Traditionell kinesisk medicin (Som behandling av sig själv och andra.)

En sorts meditation i rörelse, ofta med fokus på andning och energiflöde genom kroppen. Qi - Subtil energi/livskraft. Gong - Rörelse/aktivitet. Qigong betyder 'Energi i Rörelse' enkelt uttryckt.

Alias: chigong och qigong

normal

Det finns flera tusen olika Qi gong stilar i Kina. Anledningen till att man inte vet exakt hur många stilar som finns är att många av stilarna är hemliga.

Qi gong kan delas in tre grupper;
Krigisk Qi gong, Qi gong för hälsan och medical Qi gong.

Krigisk Qi gong, kallas även hard Qi gong kan hittas inom t.ex kung fu, Wushu och karate. Där finns övningar som går ut på att stärka kroppen för att kunna stå emot slag och sparkar, en känd sådan övning kallas iron shirt (järnskjorta). Det finns också övningar som går ut på att stärka händer/nävar för att kunna slå hårdare utan att göra sig själv illa.

Qi gong för hälsan, kallas även soft Qi gong tränas för att just som det låter för hålla sig frisk alt. bli frisk från befintlig sjukdom.

Medical Qi gong
Det första steget är att träna för att hålla sig själv frisk och sedan efter många års träning för att kunna behandla andra. Dessa under grupper kan i sin tur delas in i två stora grupper: Yttre och inre Qi gong stilar.

Det karakteristiska för de yttre stilarna är att man inte mediterar eller styr energin Qi utan bara gör rörelser och statiska ställningar

Det karakteristiska för de inre stilarna är att de är meditativa samt att man försöker att styra Qi med tanken. Här finns också rörelser och statiska ställningar.

MEDICAL QI GONG
Qi gong är ett kinesiskt ord som kan översättas till energiträning. Qi är det kinesiska ordet för livgivande energi och Gong betyder träning eller arbete.

Qi är universums livskraft som finns i allt levande. Då denna energi flödar genom våra kroppar formar den en enhet. Qi håller blodet cirkulerande, det värmer kroppen och bekämpar sjukdom. Qi kan betraktas som varje individs direkta koppling till universum.

Kinesiska forskare har gjort långtgående experiment på effekterna av livskraften, Qi. Moderna kinesiska tester har bland annat visat att Qi innehåller ljus, har magnetisk och elektrisk styrka samt producerar både mikromagnetiska och elektromagnetiska vågor.

När människan är frisk cirkulerar Qi mjukt och bildar en harmoni mellan den fysiska, känslomässiga och andliga aspekten hos individen. Disharmoni och sjukdom är ett resultat av att flödet av Qi är blockerat eller stärkt. Medical Qi gong får Qi att cirkulera mjukt och harmoniskt. Sådan behandling har visat sig effektiv när det gäller att förbättra kroppens biologiska och fysiska tillstånd.

Vid Medical Qi gong behandling kan Mastern fokusera sitt eget vitala Qi till patientens specifika akupunkturpunkter och energikanaler för att sätta igång en läkande process. Vitalt Qi från en tränad Master är starkt nog att balansera yin och yang, förbättra mottagarens eget Qi samt funktionen av både ämnesomsättning och immunsystem.

En av fördelarna med den naturliga läkekonsten Medical Qigong är friheten från bruket av syntetiska mediciner.
Medical Qi gong har bidragit till att bota många kroniska tillstånd och obotliga sjukdomar. Detta utan några av de biverkningar som är vanliga vid bruk av kemiska mediciner.

Idag betraktas Medical Qi gong både som en social och naturlig vetenskap. I Kina har många av universiteten utbildning och forskning i ämnet. Man vet att troget utövande av och behandling med Medical Qi gong ger ökad energi, bättre hälsa och ett längre liv.

Från början var Medical Qi gong en del av den traditionella kinesiska medicinen. I den ingår också moxa, akupunktur och örtterapi. Det är sagt om Medical Qi gong att den är en av de bäst bevarade hemligheterna i Kina fram till 1980. Och så långt fram som till 1950-talet (revolutionen) fick en Master lära upp en enda elev i nästa generation. Avslöjade han kunskapen till utomstående medförde det dödsstraff.

Om du vill lära dig Qi gong på rätt sätt, måste du lära av en vältränad och seriös Qi gong Master. Du kan då vara säker på att du lär dig på rätt sätt samtidigt som du får ta del av hans energi och erfarenhet.

En seriös Qi gong Master har tränat och behandlat människor och deras problem i många år. Han är dessutom väl bevandrad i traditionell kinesisk medicin och han kan ge dig svar på dina personliga frågor och deras problem

Med termen Medical Qi gong (som är en speciell gren av Qi gong) menas när patienten blir behandlad av en Master, fått speciella övningsprogram eller direkt guidning. En Qi gong Master kan guida och behandla flera patienter samtidigt. Han kan Qi, vet Qi, förstår Qi och har Qi. Utan Qi ingen Medical Qi gong.

normal

Vad är qigong? -Sammanfattning efter en fråga jag fick på #ljuschatten.

Okey. Den stil jag började med hör till katergorin 'Medisinsk qigong' och under
den har jag både studerat Nei (inre) Dan och Wei (yttre) Dan. Dan ~ rörelse/eld/center.

För att få en liten förståelse handlar qigong (qi = livsenergi, gong = rörelse) om att sätta
energi i rörelse.

Den inre (nei) handlar mycket om att få vår kropp och sinne att fungera
harmoniskt inifrån, och på så vis även tillse att kroppen rent fysiskt mår bra utåt.

Wei (yttre) kommer i ett senare stadium då den handlar om att manipulera
energier utanför kroppen.

Dessa inre/yttre finns även i andra kategorier av qigong (ex. hård qigong -
kungfu, taichi mm.) dock sällsynt i 'mjuk' qigong.

Mjuk qigong är den sk. hälsogymnastiken utan några direkta medicinska
effekter, eller förklaringar kring vad den egentligen gör. Den är
mer en allmänt avslappnande stil.

Det är tyvärr sällsynt med lärare som går igenom teorin och filosofin grundligt.
Det som qiong är baserad på. Taoism & läran kring den frem elementen.

Jag har testat på en del andra stilar.. men där får man i bästa fall lära sig ett
set med rörelser, inget annat. Inte vad rörelserna är bra för, hur energier fungerar och
principer till egen-diagnostik mm.

Yoga.. är mer lik taichi, och stimulerar framför allt vår kropp utifrån och in..
genom att manipulera våra låsningar så att den låsta energin släpper.

Det optimala är väl att köra lite från bägge hållen iofs.
Men problemet med att lösa blockeringar bara utifrån är att orsaken inte alltid
kommer till ytan.