Hem

Anton Szandor LaVey ( 1930 - 1997 ) Magiker

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 1347, v3 - Status: normal.
Försteredaktör: Mevali
Denna text är importerad från /old/person/lavey_a.html
är Magiker
Start 1930
Slut 1997
är medlem i Church of Satan

Grundare av den moderna satanismen.

Alias: lavey, anton szandor

normal

Anton Szandor Lavey

Anton Szandor LaVey

Mannen som lade grunden för den moderna satanismen och som har stått i rampljuset inom massmedia flera gånger dog av hjärtinfarkt den 29 okt. 1997. Hatad av många kristna, men älskad av alla satanister.
Ökänd bland många människor men okänd för många andra. Men vad är det då som har gjort Dr. Anton Szandor LaVey (i satanisk teologi) så känd och älskvärd bland många människor som även inte är satanister?

Dr. LaVey föddes i San Francisco den 11 april 1930, uppfostrad av en invandrad östeuropeisk medelklass familj som även var djupt religiös.
Redan vid sju års ålder blev han intresserad av det ockulta och började då läsa böcker om ockultism, religion, filosofi och liknande. Han var även väldigt musik intresserad och kunde redan som barn behärska flera instrument där orgeln var ett av dem. Orgeln kom senare att spela en stor roll för det han har uppnått i sitt intressanta liv.

Intresset och kunskapen om det ockulta kom inte bara ifrån de böcker han hade läst, utan även från hans mormor. Mormodern som bodde i Transsylvanien utövade olika typer av häxkonster. Att ha en person i släkten som utövade sådana saker påverkade så klart den unge Anton LaVeys intresse för det ockulta ännu mer, det kommer nog inte som en överraskning. Men förutom av häxkonsterna blev han även påverkad av de berättelser som hans mormor brukade berätta för honom. Historierna handlade mest om Dracula och andra spökhistorier som härstammar från Transsylvanien. Som man kan se spelade hans mormor en stor del av Anton LaVeys liv.

Under sommaren 1945 då han var femton år ville hans farbror att han skulle följa med honom på en affärsresa till Tyskland. Som ung femtonåring är man ju extra nyfiken och vill pröva på olika saker, så han följde glatt med sin farbror till Tyskland. Under sin korta vistelse i Tyskland fick han se sin första riktiga skräckfilm. Som de flesta vet, mer eller mindre, så är ju skräckfilmer väldigt mycket förknippad med det ockulta.
Han blev väldigt tagen av filmen för att temat var så bra. Det ledde till att hans intresse för det ockulta växte ännu mer. Hans farbror kanske inte spelade lika stor roll som mormodern för hans intresse av det ockulta. Men om farbrodern inte hade frågat honom om han ville följa med till Tyskland så kanske han inte skulle vara där han är (eller har varit) nu. Som sagt, varje steg är betydelsefullt för att uppnå ett visst mål. Fast i Anton LaVeys fall så tänkte han nog inte vid femtons års ålder att han skulle bli så känd som han är nu.

Som en revolt mot sina föräldrar så rymde han hemifrån 1947 för att ansluta sig till en cirkus. Anledningen till att han rymde hemifrån för att ansluta sig till en cirkus är nog inte helt klar. Man vet inte säkert men jag tror knappast att rymma hemifrån för att ansluta sig till en cirkus var anledningen. Jag tror att det hade något att göra med religionen. Hans föräldrar var ju djupt religiösa (kristna) och Anton LaVey intresserad av det ockulta. Kristendomen och det ockulta går inte ihop. Eftersom det ockulta kunde handla om svart magi, häxor, satanism o.s.v. Kristendomen tycker ju inte om sådant så hans föräldrar blev nog irriterade på honom för att han höll på med sådant, han var det lilla odjuret i familjen. Men detta är bara min teori.
Som sagt, han anslöt sig till cirkusen som lejontämjare men på senare tid fick han spela orgel vid cirkusen. Hans talang ledde till att han fick spela på andra platser, så som komediklubbar, gudstjänst, strippklubbar, nattklubbar och en massa andra klubbar m.fl. Vid denna period så insåg den sextonåriga Anton LaVey vad kristendomen egentligen var, ett hyckleri. Anledningen till detta beskrivs på ett utmärkt sätt i den Sataniska Bibeln:

lördagar när jag spelade orgeln vid nattklubbar såg jag hur kåt fulla män tafsade och klängde sig på kvinnorna. Samma män såg jag dagen efter vid gudstjänsten be om förlåtelse till Gud. Men redan nästa lördag var de på nattklubbarna och gjorde samma sak som förra lördagen. Det var då jag förstod att kristendomen inte var något mer än hyckleri.

Detta är inte den exakta översättningen av citatet ur den Sataniska Bibeln men i stort sett den rätta. Jag kan tänka mig att många kristna blev och fortfarande är arga på grund av detta. Men det enda jag kan säga till de arga är att de inte tål sanningen eftersom det som Anton LaVey sa här ovan inte kan beskrivas på ett bättre sätt samt att det är sant, enligt mig och många andra.

Ett år efter att han hade rymt hemifrån träffade han den nu avlidna skådespelerskan Marylin Monroe, men som då fortfarande var okänd. Han träffade henne i en nattklubb där han brukade spela orgel. LaVey och Monroe hade en kortvarig romans som tog slut för att han delvis hade annat att göra och att Monroes karriär som skådespelerska tog av. Senare i livet kom han att träffa på många andra kändisar som den kontroversiella rockstjärnan Marylin Manson som använder sig av satanism i sina låtar t.ex. John Travolta är en annan kändis som han kom i kontakt med.

I början av 50 – talet träffade han sin blivande hustru Blanche Barton som han ett år senare gifte sig med. Samma år som han träffade henne så fick LaVey jobb hos San Francisco polisen. Hans uppgift kallades ”Repeater 800” som betydde att han skulle ta emot olika samtal som polisen vanligtvis inte kunde klara av. Dessa samtal handlade om att folk hade sett spöken, UFO, och många andra oförklarliga saker. Som man kan förstå älskade han jobbet och som så småningom fick ryktet som San Franciscos främste svarta magiker av någon anledning. Nu när han hade ett gott rykte och ett jobb som han kunde försörja sig av, flyttade han till ett gammalt viktorianskt hus i slutet av 50- talet. Huset hade tidigare ägts av en Madam vid namn Mammy Pleasant. LaVey målade till sina grannars förvåning huset svart och lila och dessutom dekorerade han huset med svärd, upp och ned vända krucifix, pentagram och annat som tillhörde det ockulta. Atmosfären var passande för LaVey, det var en gotisk atmosfär och därtill även fulla av lönngångar och andra hemligheter.

Nu när den uppvuxne och självförsörjande LaVey kunde klara av sitt liv på egen hand så var det bara en tidsfråga när han skulle göra något stort inom det ockulta. Inte som en överraskning så bildade han och ett par vänner en sekt som hette ”The Order of Trapezoid”
De ordnade kurser för blivande häxor och magiker och utförde ritualer. Medlemmarna fick även lyssnaföredrag. Dessutom lät han dem utöva de sju dödsynderna enligt kristendomen med nöje. Denna verksamhet blev i högsta grad lyckad. Under flera år växte verksamheten och det ledde till grundandet av ”The Satanic Church” som var en satanisk sekt(sataniska kyrkan) Människorna som hade hjälpt LaVey att hålla upp hans verksamhet hade även här hjälpt honom att grunda den Sataniska Kyrkan. Den 30 april 1966 bildades sekten i San Fancisco. LaVey rakade då av sig sitt hår på huvudet och utsåg sig själv till överpräst dessutom förklarade han att år 1966 var år 1 enligt satanismen.
Därefter fick kyrkan mycket plats i tidningarna, tv och radio. Detta var något nytt och uppmärksamheten runt kyrkan och LaVey gynnade så klart honom och kyrkan ekonomiskt. Denna verksamhet, precis som The order of Trapezoid, växte med åren. En person som hjälpte LaVey att på senare tid utveckla ritualer var filmaren och författaren Kenneth Anger. Utan hans hjälp skulle LaVey ha haft väldigt svårt att locka folk till sin kyrka. Eftersom många var såklart intresserade av kyrkan eftersom de inte hade upplevt något liknade förut. Förutom i filmens värld förstås. Förutom all den positiva uppståndelse som irrade omkring LaVey och kyrkan så fanns det ju dom som inte tyckte om det som hade hänt. Man kan lätt förstå vilka de var, de kristna givetvis.
Mannen som hade ifrågasatt, trotsat och förkastat diverse religioner och blivit hatad av många stod plötsligt på toppen. Han som hade varit ett litet odjur för sina föräldrar. Under senare år fick LaVey och hans hustru barn. Han döpte barnen i sin kyrka enligt satanismen. Hans tankar och funderingar om satanism och andra religioner började ta fart och detta skrev han ner 1968 i sina anteckningar som senare blev The Satanic Bible, 1969 (den Sataniska Bibeln)
Precis som jag sa tidigare så hade han trotsat, ifrågasatt och förkastat diverse religioner. Varför gjorde han det? Jo, anledningen till det var att inom många religioner ser man livet på ett sett där en Gud som finns i himlen styr över människan helt och hållet plus att man tror på ödet. Så när man har gjort något fel kunde man skylla ifrån sig och säga att det var ödet och Guds vilja. De tog den lätta vägen genom livet. Detta tyckte han var nonsens, jag likaså. LaVey ville hylla människan själv, människan ska ta ansvar för sina ageranden och allt annat. Man ska inte skylla ifrån sig. Ett av LaVeys budskap var:

Det finns inget straff, ingen belöning! Vad som finns är DU och det är HÄR och NU! Du är din egen lyckas smed, och du är ensam…

Detta tycker jag låter väldigt bra förutom det sista eftersom jag inte förstod det.
Ett annat citat som jag delvis kan hålla med om är:

Saliga är de starka, för de skall besitta jorden. Förbannade är de svaga, för de skall ärva oket. Saliga är de mäktiga, för de skall bli vördade bland människor. Förbannade är de svaga, för de skall bli utplånade.

Under en intervju svarar LaVey på frågan ”Vad gör du under dagarna”? så här:

Jag brukar för det mesta sova hela dagen. På kvällen/natten vaknar jag och funderar, jobbar med kyrkan eller lyssnar på musik

Han är alltså en nattmänniska, men det borde man nog kanske ha förstått.

Nu när jag har berättat om Dr. Anton Szandor LaVey så är det nog dags att förklara varför jag skriver om honom. Jag har många anledningar, en av dem är att jag tycker om hans personlighet. Jag har aldrig träffat honom men av de texter som jag har läst om och av honom så tycker jag att han är en väldig intressant människa. Han anses väldigt ond av vissa människor, men jag förstår inte varför de tycker så. Bara för att han är satanist så är han inte ond för det. Däremot är han en tämligen lugn person som har intressanta tankar om religion. Det han säger om vissa religioner är inte bara ord som han kastar ut sig, som många av dagens ungdomar gör. Hans uttalanden är så väl genomtänkta att man inte kan säga emot dem. Det är en annan anledning varför jag tycker om honom. Själva satanismen (den moderna satanismen) har stått mig väldigt nära under de senaste åren. (----) Om jag ska kort förklara satanismen så hyllar man människan och dess naturliga krafter. Man tror inte på övernaturliga krafter. Som många tror, dyrkar man Djävulen, Satan, Lucifer (kärt barn har många namn) men det är inget annat än fel. De som dyrkar Djävulen är Djävulsdyrkare och inte satanister.
Satanister tror varken på himmel eller helvete. Satan är bara en kraftsymbol som man använder sig av.
VA DIG SJÄLV!!!

(----)

Det här får väl räcka så jag avslutar detta genom att säga

HAIL ANTON LAVEY!

HAIL SATAN!

(vissa delar av denna text har klippts bort)