Hem

Färgterapi Helande

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 12402, v6 - Status: normal.
Försteredaktör: Manna
är en sorts Helande

Terapeutisk användning av färgers förmåga för kropp och själ

Alias: färgterapi

normal

DET VITA RUMMET
För några år sen var det mycket modernt att inreda ett rum helt i vitt. Om du är omgiven av ett överflöd av vitt alltför länge kan detta förorsaka oro och frustration. Allt för mycket av en enda färg har sina bieffekter.
Inom ljusterapi omges man dock enbart av vitt - i syfte att bota depression och höja serotininet i hjärnan.

Men om man placerar ett färgat föremål i rummet kommer detta att lätta upp det sterila intrycket som för mycket vitt kan ge.
Det traditionellt vita i alla sjukhus skulle må bra av att brytas med andra färger. Lavendelblått skulle vara en bra ide för uppvakningsrum - blått skulle hjälpa till att lugna vid rädsla o nervositet, medan persikofärg o rosa skulle verka stimulerande när det är dags att få patienterna på fötterna igen.

Fördelen med ett helt vitt rum i ditt hem är att det, med ett tryck på ljusknappen, blir det perfekta healingrummet. Detta gör det möjligt för dig att bada i färgbehandling för att få ett maximum av hälsa o välbefinnande.
Tänk dig att du kommer hem efter en jobbig dag o är i behov av något upplivande. Allt du behöver göra är att tända det röda ljuset o sitta stilla tio minuter i rummet omgiven av varma, röda vibrationer.
Du kan även uppnå denna effekt genom att skaffa en fristående spotlight o välja en färgad kupa eller film som passar dina behov. Placera filmen framför spotlighten, men var noga med att den inte vidrör glödlampan. Sitt o låt den färgade strålen skölja över dig för en omedelbar o snabb behandling.

ATT BOTA MED FÄRG

SJUKDOM BETRAKTAS SOM en fiende, men det är också möjligt att se den som sin bästa vän. Den säger sanningen om dig själv o på vilket sätt du inte är i harmoni med ditt verkliga jag". Det finns många sätt att utnyttja färgvibrationerna för hälsa o välbefinnande.
Färg gör mycket mera än att bara fröjda ögat. Du kan äta den, dricka den, bära lämpligt färgade kläder, elsmycken, absorbera färger genom huden el ögonen, samt inreda el lysa upp ditt hem med speciella färger.
Hälsosam, färsk föda är full av färgenergi. Lägg märke till de olika färger på mat som du föredrar eftersom dina prioriteringar förmedlar värdefull information om dig.
Ditt hem kan bli en hälsans tillflyktsort när du inreder o möblerar det i lämpliga färger.
Krukväxter är ett måste, ett utomordentligt terapeutiskt sätt att arbeta med den gröna färgen, vilken fungerar som ett stärkande medel för kroppen, är att utföra något trädgårdarbete el promenera på landet under träden o på gräset.
Vibrationerna från den bruna jorden kommer att locka fram alla dina resurser, särskilt när du gräver i jorden o planterar.

Att arbeta med färger o förstå sambandet mellan dem o dig själv erbjuder en nyckel till god hälsa o vitalitet.

OBS! Färghealing kan kombineras kompletterande med andra terapier, men ska inte användas som ersättning för medicinsk behandling.

MAT FÖR HUMÖR O HÄLSA

Mat i olika färger kan tas upp av kroppen för att läka o för att stimulera hälsan. Att äta föda med rätt färg kan medverka till att vitalisera o balansera hela organismen. Försök att hitta födoämnen som är biodynamiskt odlade, utan tillsatser,då dessa håller färgvibrationerna levande. Behandlad mat o skräpmat är död mat.
Mikrovågsbehandlad mat berövas sin färg o energi o skapar inre disharmoni. Röd,orange o gul mat är alltid het o stimulerande. Grön mat kan användas för att balansera kroppen o är stärkande för systemet. Blå,indigo o lila mat är lindrande o svalkande.

MATENS FÄRGER

Rött: Ger extra energi, hjälper vid håglöshet o trötthet
Orange: skapar optimism o förändrng, läker sorg o besvikelser
Gult: uppmuntrar till skratt,skämt o glädje, hjälper vid depression
Grönt: ökar fysisk uthållighet, bot vid panik,rädsla o oro
Blått: ger lugn o avslappning, ökar koncentrationsförmågan,lindrar ängslan
Indigo: ger livet struktur igen, hjälper vid osäkerhet
lila: befordrar ledarskap,helar o lugnar vid emotionell planlöshet

FÄRGER FÖR ATT HÅLLA DIET

Gult är färgen som används när man vill få bort överflödigt fett. Bär färgen,ät den,drick den! Alternativt kan du använda meditationen med visdomens färgrika blommor o visualisera en riktligt gul blomsterprakt.
Rent psykologiskt vill den gula färgen inte bära överflödigt bagage, därför är den bra vid viktminskning.
Gult är den snabbaste färgen i spektrumet o befrämjar energi o rörlighet i både kropp o sinne.Bär gult när du tränar o du kommer att känna dig rörlig o pigg.

För att främja viktökning ska man hålla sig till blått. Bär det,drick det,o visualisera det! Blått hindrar aktivitet,vilket gör att kalorierna ansamlas o förvandlas till hull. Psykologiskt är det så att den blå färgen gör allting lugn o med diskretion. Den låter sig inte jäktas till att skapa den rätta känslomässiga miljön som behövs om din kropp ska ha en chans att kunna öka i vikt. Blått lugnar nerverna o körtelsystemet, vilket befrämjar kurvorna.

LJUSTERAPI

Begreppet ljusterapi är inte nytt. Effekten av färg o färgat ljus har tilllämpats genom tiderna, från de gamla egyptiska templen till de målade glasfönstren i de medeltida kyrkorna som dränkte besökarna i ljus.

Nutida ljusterapi inom traditionell medicin är behandling i vitt ljus (se ovan) mot depressivitet.

Idag ordinerar även läkare en tredagars kur med blått ljus för behandling av gulsot hos nyfödda, o modern operationsteknik använder sig av laserstrålar istället för knivar.
Själva solljuset kan användas som ett rengörande medel,det dödar nämligen skadliga bakterier. Eftersom solljuset innehåller regnbågens alla färger är det ett viktigt näringsämne o mycket betydelsefullt för vårt välbefinnande.
Ljusterapins grunder är enkla. Genom att använda sig av film el glasskivor i olika färger framför en stark lampa,kan man bada hela kroppen i ljus, eller kanske bara den del som man har problem med, med den färg man behöver för läkning. Användning av olikfärgat ljus på kroppen kan skänka lindring åt både kropp o sinne. Den som behandlas kan antingen ligga ner el sitta på en stol medan ljuset riktas mot henne. Vid minsta tvekan,samt vid allvarlig sjukdom ska läkare kontaktas.

HJÄLPMEDEL FÖR FÄRGHEALING

Den terapeutiska kraften hos färg kan tillämpas genom att man använder ett antal andra hjälpmedel o verktyg.Kontrollera färgernas profil för vägledning om vilka som ska användas.

Kristaller
Betrakta kristallers många olika färger tills du kommer underfund med vilken av dem som, så att säga, talar till dig. Färgen du fastnar för antyder vad som behövs åtgärdas. Använd den lämpliga färgen för varje problem, såsom blå kristall vid halsont, el rosenkvarts om du behöver lite tröst o kärlek. Stoppa stenen bara i fickan så du kan bära med dig den jämt, rör vid den då o då för att känna dess vibrationer.

Färgade kort
Färga en bunt vita kort, blanda dem o dra tre kort varje dag. Det första visar utsikterna för morgonen, det andra för tiden runt lunch o det tredje representerar aktiviteter senare på dagen.
Om det sista kortet är blått el indigo kommer du säkerligen inte att gå ut den kvällen.

Kläder
Kläder kan förstärka varje form av healing el höja humöret. Huden absorberar bara lite färgvibrationer från matrialet, men psykologiskt har färgen en genomgripande effekt både på den som bär kläderna men också på andra personer.Om du behöver en färg som du inte tycker om så börja med att använda den i underkläder i en blekare nyans,som t.ex. persikofärg hellre än orange. När färgen är blekare kan kroppen lättare ta upp den. Genom att linda färgat siden runt hela kroppen kan du svepa in dig i rena färgvibrationer.Ä ven en liten grön fyrkant i silke plaserad mot ditt bakhuvud i en stol kan ta bort spänning o stress.

Ficklampa, vatten o salt
En ficklampa kan användas att stråla den lämpliga färgen till en speciell tryckpunkt(akupressurpunkt)som då stimuleras. Färg i ett bubbelbad med undervattensbelysning är ett underbart sätt att kombinera vatten med färgvibrationer. Massage med färg o salt kan ge styrka åt förlamade lemmar. Fyll en linnepåse med havssalt o mätta den med ljus från en spotlight. Massera sedan mjukt över kroppen.