Hem

Samhain Wiccansk sabbat, Sabbat i det keltiska årshjulet

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 136630, v9 - Status: normal.
Försteredaktör: Zorna
är Wiccansk sabbat , Sabbat i det keltiska årshjulet och Praktiserbart

Keltiskt nyår, och ursprunget till det modernare Allhelgona och Halloween.

Alias: samhain och samhain - nyårsafton

normal

Historia

Denna text är skriven av Joakim Hertze och är egentligen skriven för babelfisk. Du kan läsa mer om babelfisk på; http://www.babelfisk.com

Kelterna
För länge sedan var Storbritannien och norra Frankrike bebott av kelterna, ett pastoralt folk som levde i nära samklang med naturen och årstidernas växlingar. Den första november varje år firade de sin nyårsafton, vilket markerade övergången från solens tid till mörkrets och kylans tid. Detta firande tog sig uttryck i en tre dagar lång eld-festival, som gick under namnet Samhain (så-ein), under vilken alla eldar utsläcktes för att ersättas av ny magisk eld ifrån druiderna. Under denna övergång från det gamla till det nya året trodde man att avståndet var som minst mellan vår värld och de dödas och detta var det bästa tillfället att kommunicera med avlidna närstående. Man trodde att de ondskefulla döda under dessa dagar antog skepnaden av djur, där de allra värsta blev katter (!). Människor firade med dans, musik och parader utklädda i djurhudar av olika slag. För att avlidna släktingar skulle hitta hem till sin familj, och för att hålla objudna andra borta, gröpte man ut ansikten ur rovor och lyste upp den ifrån insidan med glödande kol. Man roade sig även med att i förklädnad knacka dörr och utsätta folk för practical jokes om de inte hade något gott att bjuda på.

Romarna
Runt år 100 före Kristus invaderade romarna Storbritannien och de hade då med sig många seder och festligheter i bagaget. En av dem var Pomona, vilken fått sitt namn efter deras frukt- och trädgårdsgudinna och som firades runt den första november. Efter ett par hundra år av romersk styre började denna festlighet smälta samman med Samhain.

Kristendomen
Den sista ingrediensen i vår moderna Halloween kommer så ifrån kristendomen. År 835 efter Kristus instiftade den Romersk Katolska Kyrkan den första november som helgdag för att ära alla helgon. Denna dag kallades All Helgona Dag (All Hallows, Hallowmas). Åratal senare gjorde kyrkan även den andra november till helgdag och kallade den för Alla Själars Dag, för att hedra de döda. Dessa två dagar firades med stora eldar, parader och människor som klätt ut sig till helgon, änglar och demoner.

Syntes och utveckling
Emellertid glömde inte människor sina gamla seder helt och fullt bara för att kyrkan introducerade en del nya koncept. Istället skedde ytterligare en sammansmältning och den 31 oktober blev så småningom känt som Halloween. När potatisskördarna började slå fel hemma i Storbritannien emigrerade många människor till USA och tog med sig sina seder. Här bytte man emellertid snabbt ut rovorna mot de inhemska pumporna, vilka visade sig vara betydligt enklare att karva ut ansikten på. Det skulle dock dröja ända fram till 1800-talet innan denna högtid fick riktigt fäste i detta nya land. Under inflytandet av vår moderna anglofila kommersialism har så slutligen fenomenet letat sig fram till vårt avlånga land. Trevligt? Det tycker nog jag i alla fall (Anna tycker att det är löjligt med alla dyra dräkter).

normal

Samhain - Ceremoni enligt Zorna

1. Tänd det Svarta ljuset och hälsa elementet Jord genom att säga:

Var hälsad
Moder Jord
Som är förknippad
Med Döden
Och pånyttfödelsen.
Jag kallar Dig
Till mig…

2. Tänd därefter det Vita och sist det Oranga ljuset

3. Skriv ned det Du vill bli av med på ett pergamentpapper och begrav det i en blomkruka med jord eller ute i naturen, samtidigt som Du säger:

Jag ber Dig
Moder Jord,
Att förvandla
Det som plågar mig.
Låt energierna
Spegelvändas
Till sin motsats;
Från Mörker till Ljus,
Från Fördärv till Välgörande
Och från Död till Födelse…

När Du täcker jorden över Besvärjelsen, förminskas det Du vill bli av med.

4. Innan Du släcker ljuset säger Du:

Jag tackar Dig
Moder Jord
För Din närvaro…