Hem

Element

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 105, v10 - Status: normal.
Försteredaktör: Zorna
Denna text är importerad från /old/psi/element.html

Luft, eld, vatten, jord och eter.

Alias: 4 elementen, de fyra elementen, elementen, elementetene, elementmagi, fem elementen, fyra elementen och undiner

normal

Elementen

Det är bra att beakta elementens krafter vid magiskt arbete. De används av de flesta magiker och häxor. Elementen finns i naturen och i allt levande, och de finns symboliserade i bland annat pentagramet. Förutom de fyra elementen luft, eld, vatten och jord, så använders även ett femte: anden men som även ibland kallas akasha eller eter. Under ritualer så åkallar man de fyra elementen, de fyra väderstrecken eller de fyra världshörnens väktare (beroende på hur man väljer att betrakta och namnge dessa.) Vanligt är att man associerar väderstrecken med elementen liksom följande: Öst - Luft, Syd - Eld, Väst - Vatten och Nord - Jord. En del, bland andra wiccaner, ser dem inte som element i naturen, utan som i forna dagar placerade beskyddare eller väktare för var riktning, möjligen skapade av gudarna och gudinnorna.
Elementen representeras också genom tanken, intuitionen, känslan och kroppen. Eld och luft stiger uppåt; de är element som rör sig och utvidgar sig, medan vatten och jord rör sig nedåt; de är medgörliga, passiva element.

normal

Kökets Fyra Element

De fyra motsatserna i magins värld symboliserar jag av rökelsekar, värmeljus i en brännare, bägare och en skål, men även i köket finns elementsymbolerna, och det i en så vanlig utformning att vi förmodligen inte ens tänker på det.

Kniven för Luften

Vispen eller skeden för Elden

Kastrullen, grytan eller glaset för Vattnet

Tallriken för Jorden

UPPHOVSRÄTT ©

Enligt lag om upphovsrätt av den 30 december 1960 är ändringar eller omskrivning av innehållet i denna text, helt eller delvis, förbjudet utan medgivande av författarinnan Zorna, eller Zornas Utbildnings Centrum. Förbudet gäller även varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering eller bandinspelning.

normal

Enligt andra system är det femte elementet eter.