Hem

WoT-Paganism Hedendom

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 151575, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: Rowena
är Hedendom

Gren av Paganismen som är inriktad på balanstänkandet enligt Robert Jordans fantasyböcker.

Alias: wot-paganism

normal

Bakgrund

I intervju efter intervju säger Robert Jordan att han itne är någon sorts stor, andlig ledare, att han inte är någon guru, och att han inte vet hur man leder Kraften. Tja, duuh. Vi vet det mycket väl, men det är inte detta det handlar om. Detta handlar om en drös Hedningar som vill ha en wottig stund i Cirkeln!

--------------------------------------------------------------------------------

Allvarligt, då. Hur mycket pappskalle måste man vara för att ställla sig upp och säga JA! Det tror jag på! Det står i en fantasybok, så det måste vara sant!? Jag vet inte, eftersom det inte är det vi håller på med. WoT-Paganismen började isamma stund som en person insåg likheterna mellan trossystemet i Sagan om Drakens Återkomst1¤ och Nyhedendom.

Se bara på det här: Inom Paganismen är livskraften i Universum uppdelat i två likvärdiga men motsatta delar, vilket mänskligheten känner som Guden och Gudinnan (eller de Visa - en term att älska!), av enkla skäl. Det är enklast att förstå något om man ger det ett namn. I WoT finns två motsatta krafter - Skaparen och den Svarte. Både i WoT och verkligheten måste det finnas en viss balans mellan dem, som i Yin-Yang-symbolen, vilket du förmodligen vet är i stort sett samma sak som den gamla svartvita Aes Sedai-symbolen som är delad i två lika delar av en slingrande linje.

Så om man ska tro på två likvärdiga men motsatta krafter i Universum - varför inte kalla dem Skaparen och den Svarte istället för Guden och Gudinnan? De representerar fortfarande varenda motsatspar som finns: Ljus & Mörker/Skugga, svart & vit, god & ond, kvinnligt & manligt, gammal & ny/ung, utsida & insida, upp & ner. (Ja, självklart är det fastställt vem som är vad! Se här: Vilka föder barn? Kvinnor. Skaparen är Kvinnlig. Vilka tenderar till att vara rätt så destruktiva? Män. Den Svarte är Manlig. Och så är det med det.)

Jord, Luft, Eld, Vatten... inget nytt, där... Varför inte bara lägga till ett bonuselement? Ande. Att kalla de fyra väderstrecken görs fortfarande på det gamla hederliga sättet. Nyheten ligger i att åkalla Skaparen/Gudinnan och den Svarte/Guden som Andens Väktare (eller hur du nu brukar vilja åkalla elementen/väderstrecken).

Men att leda Kraften, det går fortfarande inte, eller hur? Självklart inte! Åtminstone inte som i Böckerna. Om du kan nöja dig med något mer subtilt än att använda saidin/saidar, så kan du alltid använda dig av Magi. Varför inte låtsas att du leder Kraften när du samlar energi för en trollformel? På sätt och vis drar du ju faktiskt från Urkällan när du gör det. Det är förvisso inte saidin/saidar, men det är så nära vi kan komma utanför våra drömmar.

Tel'aran'rhiod är i princip på riktigt. Det kan jämföras med astralresor eller astralkroppsprojektion. Saker som händer dig där händer i verkligheten. Att promenera runt i drömvärlden är helt enkelt bara att ha en klardröm - du vet att du drömmer och kan därför förändra drömmen efter eget tycke och smak. Till och med bubblorna Egwene ser när hon tränas av Aiels Visa är baserade på sanningen! Man kan gå till en plats där alla drömmar samlas, men fråga mig inte hur man gör. Jag är inte någon Drömmare... (apropå det, alla har hört talas om sanndrömmar!)

Ta'veren är i högsta grad verkliga. Vad annars skulle du kalla människor som Hitler, Jesus, bin Laden, Hussein, Bush, etc.? (massmördande skitstövlar är en term jag automatiskt tänker på, men jag tvivlar stort på att alla skulle hålla med mig om det... åtminstone inte vad gäller allihop och på alla punkter!) Ingen vet hur Hjulet vrider sig.

Åldrar som kommer och går - den stora frågan, Hjulet självt. Nå, Istiderna kommer och går, eller hur? Åldrar kommer och går, men om de återvänder... ja, det är något för var och en att ta ställning till.

Ta'maral'ailen - Väven, Mönstret. Vi är alla en del av den. Det behöver man inte ens vara Hedning för att förstå.

Skaparen vs Den Svarte - tja... en av dem borde inte besegra den andra. Balans är nyckeln. Skuggyngel? Mörkrets varelser finns på riktigt. De kallas oftast inte för Trollock-Narg, Myrddraal-Hzzzz eller Dragkharen Julio Iglesias, men de är minst lika otrevliga. Eller ännu värre, faktiskt, eftersom de är något svårare att bli av med.

De som kan leda Kraften kallas Aes Sedai och/eller Asha'man. De som brukar Magi kallas Häxor/Trollkarlar (Magiker, Wiccaner, Mystiker, vad du vill!). Aes Sedaier kallas ibland för Tar Valons häxor. Kombinera böckerna med verkligheten, och... jag förklarar fallet avslutat...

normal

Media

Länk: http://www.wot-pagan.tk

normal

Högtider

Högtider enligt WoT-kalendern. Vi använder dem som grunder till våra wottiga sabbater! Informationen kommer från The World of Robert Jordan's The Wheel of Time av Robert Jordan och Teresa Patterson.

--------------------------------------------------------------------------------

Tandor (Tandar?)
En dag som inte ska gå till ända med att man är osams med någon. Ett bra sätt att starta det vanliga året, den första januari, och det passar bra med Stora Chasaline som inträffar dagen innan!

Lanternfestivalen
Egentligen vore Ljusfesten perfekt som Imbolc, om det inte hade varit för att det klart och tydligt står att Ljusfesten är vid vintersolståndet. Under Lanternfestivalen hänger man upp färggranna lyktor och tänder ljus överallt.

Tacksägelsefesten
Vårdagjämningen. I WoT firas den bara en gång vart fjärde år - men hur kul är det?

Vinternatt
Dagen före Bel Tine. På tyska heter det Walpurgisnacht, och på svenska Valborgsmässoafton, som är dagen före första maj. I WoT spenderar man dagen med att besöka vänner och byta presenter.

Bel Tine
Bel Tine... Beltane... Vårfestivalen, en fruktbarhetshögtid. Naturen vaknar - man ser de första små skotten krypa fram ur åkrarna, och årets första lamm föds. I varmare länder än Sverige inträffar detta tidigare än första maj, men eftersom dagen redan heter Beltane är det här Bel Tine bör ligga, även om datumet för Bel Tine i WoT bestäms lokalt.

Asadine
En fastedag tio dagar innan Soldag. Ingen mat intas mellan soluppgång och solnedgång. Dagen efter Asadine anses i Gränsländerna som en gynnsam dag att gifta sig på.

Soldag
Midsommar, sommarsolståndet.

Mabriams Dag
Allt arbete undviks denna julidag. Mat lagas alltid dagen innan. En del klär på sig i mörkret, så att arbetet den dagen är gjord innan dagen har grytt. I WoT är det tradition att unga kvinnor spelar unga män spratt. Detta görs i grupper så att männen i fråga inte vet vem som var den egentliga skyldiga. Om han kommer på det ändå, får han kyssa kvinnan i fråga - eller så kanske han väljer att kyssa hela gruppen!

Lamma Sor
Tja, finns det redan en högtid som heter Lammas i kalendern, så... kan man lika gärna lägga Lamma Sor där. Man äter bara bröd, vatten, salt och olja denna dag, för att hedra minnet av de som fallit i försvar mot Stora Fördärv, och de som kommer att falla. Eftersom vi saknar ett faktiskt Stora Fördärv, så är det en dag att minnas det förflutna och be för de själar som förlorats i strid.

Bel Arvina
Höstens första dag. För mig betyder det första september.

Chansein
I WoT kallar man höstdagjämningen Alla Själars Frälsningsfest eller Alla Själars Dag, och detta firas bara vart tionde år. Alldeles för sällan! Låter det inte dessutom lite väl mycket som Halloween? Nej, bättre med en fest som fokuserar mer på traditionella Mabon-festligheter - att fira skörden. På Chansein äter man tills maten står upp till öronen, och lite till. Att inte äta upp varenda smula anses ohyfsat.

Amaetheon
Beskrivs som en fest där man minns de döda på ett glatt och festligt sätt, istället för att sorgset gråta över dem. Samhain/Halloween.

Shaoman
En högtid för barn, som får presenter och allmänt skäms bort. I WoT går grupper av barn från hus till hus och sjunger sånger, och får små presenter eller godis som tack. En tid för barn att sjunga sånger och få godis för det kallas som bekant Lucia, vilket ju inträffar den 13:e december varje år.

Ljusfesten
Den sista dagen på det gamla året och den första dagen på det nya. Det gamla årets sista dag är årets kortaste dag - vintersolståndet. På en del platser i Randland anses årets första dag (Första Dagen eller Förstedagen) vara ett speciellt tillfälle att vara generös och ägna sig åt välgörenhet.

Stora/Höga Chasaline, Eftertänksamhetsdagen
En festdag där man dansar ända in på småtimmarna. På Stora Chasaline är det tänkt att man ska reflektera över sin goda tur och livets välsignelser. Att klaga på Stora Chasaline är tabu, men det följs inte alltid. Inträffar på nyårsafton, 31 december, vilket traditionellt sett är en natt för vilda fester.