Hem

Siddharta Gautama Buddha

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 1578, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: esrange
Denna text är importerad från /old/person/gautama_s.html
är Buddha

Alias: buddha och gautama, siddharta

normal

Också kallad Buddha.

Siddharta Gautama levde troligtvis cirka 560-480 f. kr. och är hela buddhismens grundare. Buddha, som senare blev hans namn, föddes i en rik furstlig eller kunglig familj. Han uppväxt präglades av lyx och njutning, inte någongång tilläts han att gå utanför palatset. Hans far var var nämligen rädd att han skulle ta intryck av det lidande och den fattigdom han skulle möta. Kanske skulle han blir så påverkad av vad han såg att han övergav sitt sorglösa liv för att bli munk. Att han kunde gissa så rätt, lille pappsen!?

En dag smög sig nämligen Buddha ut tillsammans med en tjänare, han var nästan 30 år och hade aldrig sett hur vanligt folk levde. Det sägs att han mötte 4 gestalter under sin promenad på stadens gator, en gammal man, en sjuk, en död och en asketisk munk. All denna smärta, allt lidande man måste stå ut med för att få leva gjorde stort intryck på honom. Så stort att, han lämnade sin unga fru och deras lille son för att blir hinduisk munk. I flera år tillfogade han sig själv skador och han fastade med större nit och övertygelse än någon annan. Tillslut åt han bara ett riskorn om dagen, inget annat. Men inte heller den plågade asketens väg var den rätta. Då prövade han meditationens väg och redan efter ett dygn nådde han den högsta insikten under ett bodhiträd och blev en buddha, en upplyst. Resten av sitt liv reste han runt och predikade.

Han såg sig dock som hindu, precis som Jesus var jude och aldrig kallade sig kristen. Länge var buddhismen bara en gren inom hinduismen, men ses nu som en fristående, egen religion. Buddha dog ca 80 år gammal och ännu finns hans avskedord till lärjungarna bevarade. Det sägs att Buddha kunde gå på vatten och anta ett djurs gestalt, men det kan nog ses som en av alla de myter och legender som finns om Buddha. Men visst kittlar det tanken, att om du övar dig riktigt och blir duktig på att meditera, så blir de magiska krafterna dina!?

Vissa böcker jag läst säger att Siddharta Gautama bara var en av flera buddhor, andra att han är den enda. En del säger att han avsade sig sin rätt till nirvana för att stanna kvar och hjälpa sitt folk, medan resten menar att han har fått frid, nirvana. Möjligen kan det vara så att åsikterna skiftar inom de olika inriktningarna, men vilken som tycker vad har jag inte lyckats ta reda på.


normal

Siddharta Gautama

Ordet Buddha betyder ”upplyst”. Det betyder inte specifikt Siddharta Gautama, utan man ger honom titeln Buddha, eftersom han var upplyst. Det är inte som Jesus Kristus som hette Jesus och var Kristus. Vem som helst kan inte komma och rättmätigt påstå sig vara Messias. Buddha kan vem som helst, som når upplysningen bli.

Den förste Buddhan och grundaren av Buddhismen, Siddharta Gautama, föddes ungefär 500 år före Jesus, i en nordindisk by. Legenden talar om mirakel i samband med födseln, t.ex. kunde barnet både prata och gå redan vid födseln, och modern ska ha blivit gravid på ett övernaturligt sätt.

Hans far fick höra från siare att antingen skulle bli en mäktig furste, eller en stor religiös ledare som skulle stå utan både hem och makt. För att förhindra detta lät barnets far pojken växa upp inom palatsområdet, utan kontakt med omvärlden, och utan vetskap om att livet kunde vara svårt.

Så småningom släpptes Siddharta Gautama ut från palatset för att få rida till en by i närheten. Fadern hade i förväg försökt få bort alla gamla och svaga från hans ridväg, men trots dessa försiktighetsåtgärder träffade Gautama på en skröplig gamling, och fick klart för sig att alla en gång skulle bli så gamla. Vilken chock!

Nästa gång han var ute och red fick han syn på en svårt sjuk man, plågad av sina smärtor, och under en tredje upptäcktsfärd såg han en död som bars bort av gråtande släktingar. En av Gautamas följeslagare förklarade för honom att döden blir allas öde till slut. Gautama vände tillbaka till palatset i chock. Han kunde inte fortsätta leva som han dittills hade gjort.

Fjärde gången han var ute såg han en sadhu, en helig eremit som i fattigdom och hemlöshet försökte nå befrielse från världens lidande. Asketen verkade dock inte lida avsevärt, utan var snarare lugn och full av tillförsikt. Natten till sin 29:e födelsedag bestämde Gautama sig för att ta på sig trasor och uppsöka upplysning i skogarna.

Sex år spenderade Gautama i skogarna som yogi och asket. Han hade lärt sig att leva på ett risgryn om dagen (”att leva på ljus”, kallas det idag. Om det lärdes ut över hela världen skulle begreppet ”svält” försvinna, eftersom maten (eller brist på den) inte skulle spela någon roll), enligt gamla, traditionsenliga, hinduiska yoga-övningar. En dag tog han sig ett rejält mål mat, varpå de fem ”lärjungarna”, som följt honom i beundran, flydde i förfäran. Vilken syn det måste ha varit! Hur ett tunt benrangel sitter och vräker i sig mat, medan de fem står där med hakorna nere vid knäskålarna. Sagda benrangel fick istället traska omkring på egen hand i fortsättningen, men ändå kunde han inte hitta svaret på lidandets gåta.

Siddharta Gautama spenderade lång tid med att meditera under ett fikonträd - bodhiträdet (upplysningens träd). En gryning slogs han av en oerhörd klarhet. Allt han hade sökt och grubblat över hade blivit klart för honom. Han insåg lidandets orsaker, men även vägen till befrielsen. I det ögonblicket blev han Buddha - den Upplyste.

Buddhismens djävul Mara visade sig för Buddha och försökte övertyga honom om att lämna jordelivet genast och därigenom behålla visdomen för sig själv, men Buddha vägrade. Istället gick han av medlidande för mänskligheten, ut för att låta övriga få reda på sina upptäckter. Likheten med ökenhistorien om Jesus som frestas av djävulen är uppenbar. Hade man inte vetat bättre hade man kunnat muttra något om kristna influenser i Buddhismen här, men det går inte. Buddha var före Jesus. ”The Original Christ”, skulle jag vilja påstå. Hade Jesus kommit till norra Indien under sin tid hade folket, förhoppningsvis, sagt ”säg något vi inte redan har hört!”. Önsketänkande från min sida, jag vet.

De fem f.d. lärjungarna återfanns vid Buddhas första predikan, i Varanasis hjortpark i närheten av Benares. De blev omvända och beslöt att åter följa honom. I 45 år gick Buddha och hans fem följeslagare runt och förkunnade sin lära. Legenden påstår att han bl.a. kunde stilla stormar, predika på flera ställen samtidigt, samt hejda farsoter.

Efter att som 80-åring ätit skämd mat insjuknade Buddha och avled, liggandes på sidan. Liggandes (därav otalet statyer av en liggande Buddha) gick han in i Nirvana - den buddhistiska motsvarigheten till hinduismens Moksha (frigörelsen från jordiska bojor, främst återfödseln. Nirvana är ett sanskritord som kan översättas med ”utslocknande”). Legenden talar om diverse naturfenomen i samband med detta - himlen mörknade (solförmörkelse?), jordbävningar, och lövfällning.

normal

Maitreya Budda

En andligt inspirerad målning av den Nya Buddan, Maitreya Budda, gjord av den amerikanska artisten Nanette Crist Johnson.

Länk!
http://www.theexpandedheart.com/NCJ2.html

Citat: Den Budda som skall komma i denna tidsålder, kommer med upplysning och rikedom för hela mänskligheten
genom sin exemplariska sanna familje-kärlek. Detta kommer att lägga grunden för det Ideala samhället i den Gyllene Tidsåldern.
Förmåga: Gudomlig Vilja, Ovillkorlig Kärlek, och helande av Planeten

På baksidan av kortet av målningen står:
Guatama Buddha predicted the arriveal of the Maitreya in this time period. Unlike previous Buddhas, the Buddha of this Age will bring enlightenment to the masses as compared to the individual. Here is a shining depiction of the walthy family man who represents abundance and True Love in the family unit. Shown in full ceremonial dress the Maitreya Buddha creates the foundation for the Ideal Society of the Golden Age. Meditation on this portrait enables the viewer to resonate to the qualities of Divine Will, Unconditional Love and Planetary Healing.

In the tradition of the Sacred Arts, this picture incorporates the divine proportions, numbers, symbols and colors. You may reorder this and other cards by visionary artist Nanette Crist Johnson.

______________________________

Kommentar: Jämför likheten med den
koreanske andlige ledaren SunMyungMoon.
http://www.euro-tongil.org/swedish/6tindex.htm