Hem

Meditation Koncentration, Avslappning

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 227, v6 - Status: normal.
Försteredaktör: fredrik
Denna text är importerad från /old/psi/meditation.html
är en sorts Koncentration , Praktiserbart , Upplevbart och Avslappning

Meditation är bl.a till för att förändra ditt medvetande, tysta dina tankar och komma i kontakt med ditt högre jag.

Alias: meditaion, meditationer och transmittera

normal

Meditation

Vad är meditation bra för?

Meditation används i sin grund till att radera allt det falska som finns i människan. Att bemästra sitt falska sinne som hela tiden. Sinnet ljuger! Ja,tänk bara på när du känner en ständig oro, även fast du vet att oron är obefogad, när en och samma tanke bubblar upp, en tanke som kanske stör eller känns obehaglig, då är det ditt falska sinne som jävlas med dig. Anledningen till att man mediterar är alltså att försöka bemästra, eller dressera kanske man skulle kunna säga, sitt sinne. En del som lär sig meditera försöker, helt felaktigt att besegra sinnet med sinnet. Detta är ju som synes en omöjlighet. Istället behövs en del knep. Här följer lite råd på hur du gör din första överaskningsattack mot sinnet.

Instruktion

Sätt dig en lugn och skyddad vrå, tänd gärna några ljus (jag har märkt att jag får bättre resultat om jag har ljus tända, även fast jag blundar, men detta kan ju vara helt individuellt.) sätt dig på ett sätt som känns bekvämt och helt rätt för just dig. Tag några djupa andetag. Fyll lungorna, töm dem. Upprepa denna procedur tre, fyra gånger. Fokusera enbart på dina andetag. Slut ögonen. Fokusera på din näsa. Känn hur den känns. Fokusera enbart på denna känsla. Försök hålla tankarna borta. Om de kommer, så låt dem bara passera förbi. Fäst ingen större vikt vid dem. Om du skulle känna dig alltför ofokuserad eller okoncentrerad, avbryt
meditationen och försök igen vid ett senare tillfälle. Gå vidare till läpparna, stanna kvar där så länge du önskar, gå vidare till överarm, sedan armbåge, underarm, hand. Fortsätt med lår, knän, smalben, fötter. Fokusera sedan på din ryggrad, känn din ryggrad. Känn sedan dina skuldror, din nacke och din hjässa. Känn nu ditt hjärta. Försök fokusera på var i kroppen det slår. Känn dess fasta rytm. Det finns många olika variationer på de områden du kan fokusera på bl.a. fingrarna, fingertopparna, tårna, tåspetsarna, tandkött, tänder osv. osv. Alla dessa olika områden känns olika, har olika nyanser.

Börja med att sitta kanske fem minuter, för att sedan gradvis öka tiden på sittningen. När du använt dig av den ovanstående metoden kan du även börja med att försöka fokusera på en bild. En kär vän, ett fotografi (själv använder jag mig av en speciell sten)eller något annat som har betydelse för dig. Försök hålla bilden tydlig. Om tankarna skenar kan du försöka följa tankebanan från det ställe där tankarna stannar(där du kommer på dig själv med att du sitter och tänker), tillbaka till originalbilden. Detta kan vara svårt, med det är ett väldigt bra hjälpmedel när du förösker bemästra ditt sinne.

Snart kan du även börja meditera när du är på jobbet, i skolan(kanske inte rekomenderas), när du äter eller är ute på promenad. Det är enkelt. Fokusera helt enkel på vad du gör. Om vi säger att du sitter och äter. Sluta att tänka. Fokusera bara på vad dina händer gör, hur din mun tuggar maten. Lutar dudigframåt mot tallriken? När du går. Uppmärksamma bara hur dina armar och ben rör sig. Tänk inte. Bara känn.

normal

En enkel form av meditation är som följer: Sätt dig bekvämt tillrätta. Andas lugnt och regelbundet. Känn din kropp. Har foten somnat? Inrikta dig på det en stund. Var medveten. Känn din kropp. Kliar det i hårbottnen? Låt det vara. Tänk på allt och ingenting. Tankar kommer och går. Hindra dem inte, utforska varje tanke som dröjer sig kvar. Konstatera. Styr inte. Känn din kropp.


normal

Meditationens syfte kan väl enkelt förklaras att säga det är en teknik för att få inre harmoni och balans. Det finns många olika meditations tekniker. Det finns meditationer där man dansar sig i balans, vilket sägs passa den västerländska människan bäst, då vi inte är så vana att sitta still i längre perioder. Det finns även pilbågens zen där man tömmer alla sina tankar när man utövar bågens ädla konst. Vi har den klassiska meditationen där man sitter ner i lotusställning. Det finns de som använder ett mantra, musik, ljus eller rökelser i sina meditationer. Det är mest för att lättare fokusera sitt sinne. Vi har dessutom kundalini yoga som är en meditations teknik för att resa upp sin egen sk. orm kraft. Denna formen av meditation kan vara farlig för obalanserade individer dock.

Man kan väl dock säga att varje gång man gör något och hittar det inre tystnaden så mediterar man också. Att hitta den inre tystnaden, stänga av de flackande tankarna är a och o i allt andligt och ockult arbete. Både i förberedande - och fokuserande syfte. Det kan också vara något av det svåraste, men som i allt annat så är det den rätta viljan som ger resultat

Instruktioner för meditation

Finn dig en lugn vrå i hemmet, där du kan vara ostörd, till din meditations hörna eller rum. Tänd gärna lite ljus (ev. lite rökelse om du gillar det), stäng av telefonen, häng upp en stör ej skylt på dörren och vädra ut. Själv har jag funnit det vara lättare att meditera på kvällen, efter att alla vardags bestyr är avklarade, så jag inte tänker på dem, men var och en finner bäst själv när på dygnet när det känns bäst att meditera. Spela gärna någon lugn musik. Bestäm dig om du ev. ska ha något mantra som du mässar för att lättare fokusera dig. Ett enkelt mantra kan vara Jag är gudomlig/gudinnlig , jag är komplett och hel, ett mantra kan dock gå hursomhelst, men ta gärna något med mening, som höjer dig. Du kan också fokusera dig på dina andetag, det ska vara djupa, lugna och rytmiska andetag., ända ner till diafragman till en början, denna djupandningen kan du göra i ca. 1 min. Pröva gärna denna andningen när du är stressad och se vad som händer. De flesta människor andas endast med de övre delarna av lungorna. Många sjukdomar i luftvägarna, hjärtat och lungorna kunde förebyggas om vi bara lärde oss hur viktigt andningen är.

Mjuka upp nacke, rygg och armar innan själva meditationen. Sätt dig bekvämt och rak i ryggen, antingen på golvet eller på en stol, knäpp upp byxknappen och ta av skor, det är viktigt att det är bekvämt. Bestäm dig för hur länge du ska sitta, en 10 till 15 minuter är lagom till en början. Man kan också meditera liggande men då är det risk att man somnar. Ställ in en klocka som meddelar dig när tiden gått eller ta ett musik stycke som är i den bestämda längden, så musiken tar slut efter din tid. Kom tillbaka mjukt, sträck lite på dig, vicka på nacken. Det är skönast att komma tillbaka mjukt. Efter hand som du känner dig mera hemma och van på att meditera så öka tiden successivt.

Ett annat förslag är att pröva att hålla en bergskristall i varje hand, med spetsarna riktade inåt, mot dig. Pröva dig fram och finn vad som passar dig bäst. Ta det som en vana att alltid anteckna tankar och känslor som dök upp under meditationen. Längre fram så är det intressant och läsa om sina framsteg och eventuellt kolla upp vissa syner, som du kanske får, och se hur du kanske utvecklat din synskhet. Vilket jag tror vi är lite till var mans är, mer eller mindre.


normal

Meditation är en teknik för inre harmoni och vidgat andligt liv. Det finns olika metoder. De flesta utförs sittande i skräddarställning i djup avslappning. Vissa metoder går ut på andningskontroll och andra går ut på att komma in i en extatisk andning genom kraftig dans eller liknande. Själva meditationen utförs efter dansen då hela kroppen har gått in i ett meditativt stadie. Meditationens enklaste former är bara djup avslappning eller visualisering. En del lär sig meditera efter att ha lärt sig självhypnos. De enklare formerna går att göra när som helst i livet. Meditation av den högre skolan är lämplig först efter 30 års ålder. Det är naturligtvis en ungefärlig ålder. De flesta behöver 30 år på sig för att bli stabila i sin själ eller att få en stark personlighet.

Ett bra sätt att börja meditera är med hjälp av guidade meditationer. Det finns att köpa (eller låna) på kasetter och CD.

Ett annat sätt är att gå en meditationsutbildning. Nordic School Frontline har utbildningar i Göteborg, Stockholm och Bergen. Telefonnumret till Göteborg är 031-159981.

Det bästa med en meditationslärare är att han/hon kan hjälpa dig med att hitta en teknik som passar just dig. Läs i böcker om hur du skall gå till väga.


normal

Att meditera har för mig alltid känts som att hitta hem. Liksom det är skönt och tryggt att ha ett hem att återvända till efter dagens slut eller efter en resa, så behöver vi ett inre, andligt hem. När alla yttre aktiviteter och måsten ibland tar över i mitt liv, då känner jag inom mig en längtan efter denna tillflykt. Då sätterjag mig på min meditationsplats och Iyssnar inåt.

Under långa perioder har jag mediterat en stund varje morgon. Det är mitt sätt att börja dagen på, min andliga dusch, som någon har sagt. Det är stunder av frid och en förberedelse för dagen som väntar. Den som börjar sin dag i stillhet upptäcker snart hur känslan följer med hela dagen.

"O hur ljuvligt
att varje morgon
få gå in i
sitt eget tempel
och i ödmjukhet
med öppna handflator
ta emot dagen
ännu orörd
som en pärla
i sin mussla
men på väg
att öppnas
upptäckas
fylld av
möjligheter
ännu en pärla
att i kväll
trä upp
på tråden
intill de andra
skimrande
runt min hals
"

Att gå upp tjugo minuter tidigare återbetalas mångfaldigt under resten av dagen. Framför allt en egenskap krävs för att börja meditera - tålamod! Att inte ge upp för snabbt. Vi är alla olika och vi reagerar också olika på meditation. En del upplever genast ett lugn och en befrielse, andra kan uppleva motsatsen. Och detta är inget mystiskt alls. Meditation är som en inre andlig fasta eller rening. Liksom vid en kroppslig fasta rensas föroreningar och skräp ut. Vi har olika mycket mentalt skräp och vi får olika fastereaktioner precis som vid en vanlig fasta, där vissa får huvudvärk och andra symptom på att toxinerna frigörs och rensas ut.

En del ger snabbt upp under denna utrensningsprocess som meditationen sätter igång. Andra förstår att den måste till för att de ska kunna gå vidare. Undanträngda känslor, minnen och sorger kan ibland dyka upp när vi börjar vår resa inåt. Att möta och bejaka dessa är viktigt för den fortsatta resan.

Det finns många olika meditationsmetoder och meditation är en urgammal aktivitet som praktiserats i de flesta kulturer, religioner och tider. Meditation är både en vila och en aktivitet, ett tillstånd av fullständig uppmärksamhet på det innevarande ögonblicket. Det finns inte en metod som passar alla utan här, som i så mycket annat i livet, gäller det att pröva olika alternativ och välja det eller de sätt som passar just dig.

Själv mediterar jag inte på samma sätt varje morgon. Jag känner mig för och ibland går min meditation över i bön eller så avslutar jag med bön. Andra system bygger på att vi upprepar samma mantra (ett ord, ett ljud) tyst för oss själva. Amen är ett sådant kristet mantra. Att meditera till musik är ett annat sätt, som de flesta av oss gör alldeles spontant utan att vi är medvetna om det.

Egentligen är alla former av försjunkande, då vi glömmer omvärlden, meditation. Att vara helt närvarande i nuet är att meditera. Att vara stilla och öppen är ett meditativt tillstånd. Vi mediterar alla var och en på sitt vis: att låta blicken vila i stearinljusets låga; att försvinna in i brasans flammor; att följa solen när den sjunker vid horisonten; att se in i den älskades ögon; att bli ett med dansen.

Det finns många bra handböcker om meditation och i de flesta beskrivs olika metoder att pröva på. Att gå på kurs är också bra för att komma igång och för att få dela sina erfarenheter med andra. Att meditera tillsammans är en ovanlig och stärkande upplevelse.

Att meditation har flera medicinska effekter vet vi genom forskning idag. Genom meditation sänks blodtrycket på ett naturligt sätt. Man har också mätt koncentrationen av stresshormoner i blodet och funnit att den sjunker. Meditation balanserar även de hormoner som stabiliserar immunförsvaret. Vid regelbunden meditation minskar sömnbehovet med ett par timmar per natt.

Idag är det många som mediterar i Sverige. Meditationen har blivit något av en folkrörelse, men eftersom det rör sig om en inre och mera sublim företeelse verkar den mera i det fördolda. Den basuneras inte ut som t. ex. olika idrotter. Meditation är ofta ett komplement, en hjälp, till allt det andra i livet. Alla sorters människor mediterar: tonåringar, skådespelare, affärsfolk, idrottsfolk, politiker och många, många fler. Att meditera inför en speciell uppgift är ett utmärkt sätt att förbereda sig på det som väntar. Kreativiteten ökar och energin strömmar

"Tystnaden är aldrig
din fiende
bara din vän
Den skrattar inte
har inga tårar
Den omsluter dig
med varliga läppar"

Många är rädda för tystnaden, för i tystnaden möter vi oss själva, våra tankar och våra känslor. En del ser därför till att alltid ha ljud omkring sig. Radion eller TV är ständigt på. När tystnad uppstår i ett samtal skyndar vi på att fylla tomrummet med nya ord. Det är som om tystnaden vore farlig eller hotande. Och visst kan den vara det ibland, men för det mesta är tystnaden värdefull för oss. Vi behöver den för att balansera den ljuddominerade värld vi lever i.

En märklig upplevelse är att försöka leva i tystnad under en lite längre tid. Utanför Tågarp i Skåne ligger ett karmelitkloster med gästhemmet Karmelgården. Hit är man välkommen att dela tystnaden och gudstjänsterna med munkarna och de andra gästerna. I kapellet möter tystnaden förtätad till gemenskap. Här finns en koncentrerad andlighet som vandrar direkt in i själen. I klostret finns också Wilfrid Stinissen, karmelitbrodern som redan på 1970-talet skrev om meditation så att mitt hjärta gjorde glädjevolter.

"God är Gud
viskar luften
i kapellet
duvans röda blod
sjunger av nåd
i fönstret
munkens orörliga profil
smyckar den nakna våren
utanför
själen stämmer möte
med tystnadens röst
i hjärtat"

Att meditera med ett levande ljus är välgörande. Ljuset är en viktig symbol för oss alla, för mig betyder det förändring och förvandling - och upplysning förstås. Ljuset skingrar mörkret, både det fysiska och själens. Mörkret, som egentligen inte har något eget liv, ingen egen kraft, utan bara är frånvaro av ljus, brist på ljus.

"I Ijusets omkrets
ruvar mörkret
redo att förinta
ingenting försvinner
inte ens grandet
i min broders öga
det bara växer
liksom bjälken i mitt eget
men i ljusets omkrets
sker all förvandling
där vi måste vaka"

Ibland behöver vi bekräfta oss själva och varandra eller byta ut gamla mönster och bilder mot nya och fräscha. Denna forrn av mental träning, affirmation, är förbluffande verksam. Ge kärleksfulla tankar till dig själv och andra under dagen. En kram, ett berömmande ord, en vänlig blick är konkreta exempel på det ljus vi kan sprida och ge form i våra liv.

Det ligger sprängkraft av stora mått i dessa enkla handlingar. Mest verksamma är de när vi minst anar att vi ska få dem. Spontan vänlighet och kärleksfullhet är underbar och läkande. När vi sprider vårt ljus också till dem som inte bara är våra närmaste, deltar vi i en större läkningsprocess än vi kan ana.

Många av oss upplever ett meditativt tillstånd i naturen. Där kan vi hämta frid, tröst och ny kraft. I mina svåraste stunder i livet har jag intuitivt sökt mig ut i naturen, till skogen eller till havet. Där försvinner ensamheten för en stund och tankarna stillnar. I skogen är vi omgivna av levande väsen, träden, blommorna, fåglarna och de andra djuren. När själen är naken och besviken på människor känner vi kanske denna gemenskap starkare. Att meditera ute i skogen, uppe på berget eller vid havet när solen går ner är livgivande för både kropp och själ.

"Har du sett en sten i ögonen?
Har du lyssnat på gräsets gråt?
Har du smekt snöflingans kind?
Nya äventyr väntar den
som lär sig känna igen
alltings samhörighet."

I meditationen, affirmationen och bönen kommunicerar vi med vår själ. Vi håller kontakten med vårt eget inre jag vid liv. Att ge själen näring på andra sätt är också viktigt. Att läsa böcker som för oss framåt är ett sådant sätt; böcker som tar oss vid handen på vår livsresa och formulerar det vi kanske själva har inom oss men som vi inte kunnat ge uttryck för. Ofta kommer en sådan bok just i vår väg när vi behöver den, eller hur? Det har hänt mig så många gånger nu så jag tror inte på någon slump.


normal

Eva Jagrell är högstadielärare och författare. Hon leder också kurser i meditation och livsåskådningsfrågor Den här publicerade texten är ett avsnitt i hennes senaste bok, Med plats för själen (Solrosens Förlag).


normal

Medidationsövning:

Under övningar i Syd Shaolin har vi bla a mediterat, och jag kan garantera att detta till 100% fungerar utan nonsens och krimskrams.

Första frågan ska du ställa till dej själv.. Hur bra är du på att visualiera saker? (Dvs se saker utan dina ögon, tänka hur saker ser ut)

Det första steget är att sätta dej ned i skräddarställning med rak rygg. Ha gjärna släkt i rummet med levande ljus eller dämpad belysning. Några droppar kai pan på ett värmekrus eller lätt rökelse är också bra.

En skön och mjuk miljö hjälper dej komma till ro, och i detta tillstånd har du lättare att nå in i dej själv.

Väl i skräddarställning, så ska du blunda. Andas med hjälp av både lungor såsom mage. Ta några djupa andetag, och känn luften omkring dej.

När du känner dej redo, försök då visualisera en bild på dej själv, som ger ett vackert och varmt leende. Behåll denna bilden på dej själv när du hittat den, vrid och vänd, lek lite med den.

Efter detta är du klar med ett första steg mot inre välbefinnande och du garanterat känner en mycket stor skiljnad. Denna övning är enkel och ger en kraftig kännsla av lugn.

Glömm inte!
Sitt med rak rygg, andas med både lungor och mage.

normal

Flödesmeditation

Forskning visar att meditation kan framkalla djupare tillstånd av avslappning än t o m sömn, många mediterare upplever att de så snart den har etablerats behöver mindre sömn och känner sig mycket piggare och är klarvakna under dagen.
En av de effektivaste formerna för avslappning kommer från följande flödesmeditation:

Ligg plant på golvet/ i sängen, blunda och koncentrera dig på andningen. Så fort du är koncentrerad låter du medvetenheten svepa genom kroppen, från tårna och uppåt och letar efter spända punkter. När du hittar de, säger du tyst för dig själv ”släpp” och känner hur musklerna slappnar av.

Föreställ dig nu hur du ligger i högt gräs eller på en strand, vad du nu föredrar. Förstärk fantasin genom att känna gräset/sanden under dig, lyssna till fåglarna/vågorna, hör vindens suckan. Se den blå himlen, som oändligheten ovanför dig.

Vid varje utandning upprepar du ”flyter i frid”, för varje upprepning känner du hur kroppen blir lättare, så att du tycks flyta upp i det blå.
Upplev omättlig frid, som om du upplöstes i rymden och blev ett med skyn och strömmade bortom tid, avstånd till ett tillstånd där det bara finns frid.
När du känner dig redo upplever du hur du återvänder in i ditt begränsade flytande jag och låter varje fiber av medvetande och kropp ta del av den just upplevda avslappningen.

Glid nu stilla ner så att du återigen ligger på gräset/stranden. Känn hur ytan steg för steg övergår till golvets/sängens trygga fasthet.
Öppna ögonen och stanna kvar några minuter i denna avslappnade position.


normal

De fyra lägena som finns i meditation, är fyra olika hjärnfrekvenser.

I vanlig meditation så brukar det växla mellan Beta och Alfavågor. Men det finns präster som de säger kan meditera ända ner till Delta och under.

normal

Meditation förändrar hjärnan

Andrew Newberg, vid University of Pennsylvania i USA, studerade buddhistiska munkars meditativa stadium och publicerade 2001 sina resultat. När munkarna hade nått sitt djupaste meditativa tillstånd gjordes en så kallad SPECT-skanning över hjärnan. Det visade sig att meditation faktiskt förändrar hjärnan.

Det som upptäcktes ske var att aktiviteten sjönk kraftigt i ett centrum i hjärnbarkens hjässlob, där våra sinnen koordineras, så att vi upplever oss själva som en del av omgivningen. Denna nedsättning kan motsvara munkarnas beskrivningar om att tappa känslan av sig själv, rum och tid.

Ett annat centrum som berördes var långt framme i pannlobernas hjärnbark, som styr koncentrationen. Här ökade aktiviteten. Detta centrum styr även personlighet, våra känslor, vårt humör och vårat temperament. Ju gladare och mer positiva vi är, desto mer aktivitet blir förskjuten till hjärncentrets vänstra halva, medan aktivitet i högra halvan kännetecknas av dåligt humör och pessimistisk attityd.

Paul Ekman lade vid sina studier märke till att munkar betedde sig mycket lugnare än andra människor vid plötsliga händelser, så som ljud. Vid ett pistolskott hoppar ”vanliga” människor till, blir chockade, förvånade, rädda. Munkarna tycktes dock bete sig lugnt och sansat. Ekman anser att detta ovanligt lugna reaktionsmönster beror på en nedsatt aktivitet i amygdala, där det finns ett kontrollcentra för våldsamma, negativa känsloutbrott, så som raseri, fruktan och stress.

Meditation har även andra fördelar än humör; det tycks också påverka immunförsvaret. Humörcentrum i pannloben anses kunna på verka hormonproduktionen i tillexempel hypotalamus, som bidrar till att reglera kroppens immunförsvar.